Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истина о „дигиталном Че Гевари”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2012.

Аутор: М. Димитријевић Извор: Политика

Истина о „дигиталном Че Гевари”

Неауторизована аутобиографија Џулијана Асанжа, књига која нас, према речима издавача („Albion books", Београд) уводи у чудесан свет интернет хаковања, државних тајни и политике, промовисана је синоћ у Атељеу 212, баш у време док се у Лондону решава судбина оснивача и главног уредника „Викиликса".

Човек проглашен за „најинтригантнију личност данашњице", „дигиталног Че Гевару" или особу коју требало ликвидирати (поједини чланови америчке администрације) о свом историјском подухвату објављивања више стотина хиљада тајних депеша које су размењивале бројне светске владе и њихове тајне службе сам је написао: „Имали смо искуство активиста и вољу да се супротставимо моћницима.

Нисмо имали канцеларије, али смо имали своје лаптопове и пасоше. Знали смо да ће то бити најсигурнија платформа за 'узбуњиваче' коју је свет икада видео.

Имали смо петљу. Имали смо филозофију. Игра почиње."

 

 

Говорећи о Асанжу као о истинском јунаку нашег доба, Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, његов рад оценила је као новинарство у правом смислу те речи.

 - Вест је све оно што неко покушава да сакрије од вас док је све остало пропаганда. Имајући то у виду, његова жеља за обзнањивањем истине, без размишљања о могућим последицама и без обраћања пажње на интересе своје или било које друге земље, један је потпуно нов феномен, додала је Смајловићева.

Веран Матић појаву „Викиликса" назвао је озбиљном револуцијом у новинарству, која је произашла из све веће жеље власти да сакрије истину одјавности.

 - Ако би се осврнули на нашу ситуацију морам да приметим да новинарима никад није било итеже да дођу до неке информа: ције и поред тога - што данас имамо Родољуба Шабића као повереника за информације од јавног значаја - рекао је Матић. Кокан Младеновић, управник Атељеа 212, Асанжа је упоредио са ликом Прометеја.

 - Он изнова покреће игру испричану у том античком миту, износећи истину коју неки нови Олимп не жели да открије. Ако свако од нас поверује да је помало Асанж онда за ову земљу има наде, закључио је Младеновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси