Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизија без тајкуна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2012.

Аутор: Сл. Пашић Извор: Вечерње новости

Телевизија без тајкуна

Гледаоци телима онемогућили инспекторе РРА да угасе КТВ у Зрењанину. Мада су имали асистенцију полиције, инспектори Републичке радиодифузне агенције (РРА) нису успели минулог викенда да укину сигнал и онемогуће емитовање програма зрењанинске телевизије КТВ.

 

Одбранили су је гледаоци, који су својим телима онемогућили инспекторима да приступе емисионој техници у насељу Багљаш.

Уз повике "Лопови из РРА" и "Вучићу расформирај РРА", гледаоци, међу којима је био и велики број радника овдашње фабрике лекова "Југоремедија" који, иначе, већ данима митингују по улицама због хапшења директора своје фирме, заузели су улаз и степениште у згради, која води до предајника КТВ. Инспектори из службе за извршење одлука РРА, у пратњи полиције, прво су дошли у дирекцију телевизије у центру града, где су правни заступници КТВ одмах оспорили њихову легитимност. Инспектори, наиме, нису имали уредне службене легитимације, а замерено им је и да поступају изван оквира надлежности.

- Извршење је незаконито и зато што КТВ води спор пред Управаним судом који још није окончан. А, у покушају затварања телевизије, РРА презума надлежности Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ), што је правни парадокс - изјавила је Дана Радић, директор и главни и одговорни уредник КТВ.

Дана Радић износи да РРА по члану закона, који је наведен у решењу за КТВ, може да прекине емитовање програма емитерима који раде без дозволе, или којима је дозвола већ одузета. КТВ, међутим, има дозволу, али јој је онемогућено да емитује програм на исправном каналу.

- Имамо дозволу за програм на међународно координисаном 7. каналу, који је почетком 2010. преименован за експериментално дигитално емитовање. Држава нас је довела у заблуду, па смо приморани да радимо на 32. каналу. Решавање проблема је у надлежности РАТЕЛ, а не РРА, која у намери да угаси нашу телевизију, крши више закона. Још траје спор по нашим тужбама против РРА у Привредном суду и бесмислено је што РРА маше некаквим извршним решењем - истиче власница популарне ТВ станице.

Она огорчено тврди да већ 18 година многи покушавају да угасе КТВ - зато што је народна телевизија и зато што не припада ниједном тајкуну. Задовољна је што су се гледаоци организовали и показали властима шта мисле. Због РРА трпи велику штету и најављује да ће следећи корак бити обраћање Стразбуру - у намери заштите слободе медија и КТВ, која је успешна и једна од најпопуларнијих локалних телевизија у Србији.

Коментар инспектора РРА није могао да се добије. Они су необављена посла журно и без речи напустили Зрењанин. Полиција им је све време пружала помоћ, уз мишљење радника са КТВ и окупљених грађана да су тиме изашли из службених оквира.

СМЕСТИЛА ИМ КОНКУРЕНЦИЈА?

У граду на Бегеју програм емитује још једна телевизија - РТВ Сантос - која је регионалног карактера и има уредну дозволу. Годинама је изражена нетрпељивост власника двају телевизија, уз оптужбе КТВ да им све "смешта" конкуренција са Сантоса...

Коментари (1)

Остави коментар
уто

11.09.

2012.

Vladaanonymous [нерегистровани] у 08:54

Objektivmo

Eto šta znači biti objektivan! Autor gornjeg teksta svo vreme pokušava da vešto "navuče" čitaoce na pomisao kako je u toj tzv. "odbrani " učestvovao veliki broj građana, kao i veliki broj protestanata iz "Jugoremedije". Bilo ih je dvadesetak, UKUPNO! Eto šta znači plaćeno novinarstvo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси