Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС нема паре да тужи неплатише
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Б92

РТС нема паре да тужи неплатише

Да би поднело тужбе против пола милиона домаћинстава која не плаћају претплату, Јавном сервису треба 950 милиона динара, пише Курир.

"Само да би поднео тужбу против 500.000 домаћинстава у Србији која не плаћају претплату, Јавни сервис би морао да издвоји најмање 950 милиона динара. Међутим, новца за то тренутно нема, тако да ће, по свему судећи, неплатише проћи боље од оних који редовно измирују своје обавезе", каже за Курир извор добро упућен у пословање Јавног сервиса.

Како је речено у Првом основном суду у Београду, најнижа такса за подношење тужбе кошта 1.900 динара, за дуг до 10.000 динара. За дугове веће од тог износа такса се повећава. Тако такса за тужбу за дуг од 11.0000 динара износи 12.340 динара, за 15.000 такса кошта 2.500 динара...

Да је РТС у небраном грожђу, показује и податак да би му за подношење тужби само против 390.500 домаћинстава, којима је упутио опомену за неплаћену претплату, било потребно најмање 741.950.000 динара.

На Порталу судова Србије пише да у Првом основном суду у Београду постоје свега 142 парнична предмета у којима учествује РТС. Међутим, у већини од тих предмета РТС је тужена страна, а не тужилац.

Само у неколико случајева РТС је тужио физичка лица за дуг, који се креће у износима од неколико хиљада динара па до 150.000 динара. Те тужбе и не морају бити поднете због дуга за РТВ претплату јер податак како је дуг у тим споровима настао није објављен.

Адвокат Слободан Шошкић каже да РТС није тужио претплатнике можда и из „социјалних разлога“.

"То је више политичко него правно питање, а мора се поставити питање одговорности РТС ако потраживања дуга застаре", каже Шошкић.

Адвокат Слободан Кремењак истиче да право питање није да ли РТС има пара за тужбе, већ на шта троши новац од претплате.

"Цео проблем је у томе шта Јавни сервис представља и шта новцем од претплате треба да се произведе. Тек онда је питање колико реално кошта да једна ефикасна фирма тај производ направи. Тако бисмо знали да ли ми за тај производ плаћамо довољну претплату или је преплаћујемо", каже Кремењак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси