Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На успомену на пале за слободу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Глас Русије

На успомену на пале за слободу

Осмог септембра, на Међународни дан солидарности новинара, у Москви ће се сетити и поменути све оне који су погинули током својих професионалних активности. У Великој сали Московског конзерваторијума, на добротворном концерту- рођаци, пријатељи, колеге, музичари ће одати почаст талентованим новинарима, фотографима и сниматељима који су погинули борећи се за фер и благовремену информацију.

 

Новинарска професија је била и остала једна од најопаснијих, како у миру, тако и у рату. Према статистичким подацима, у протеклих 10 година, у свету је погинуло је више од 600 представника различитих медија. Русија годишње изгуби 10 до 20 запослених у новинама, на радију и телевизији. „ У згради Синдиката новинара постављена је галерија портрета наших колега који су погинули у обављању својих професионалних обавеза“, - рекао је у интервјуу за „Глас Русије“ секретар ове новинарске организације Павел Гутионтов.

То је огроман број! Упоредимо, нпр, са Мексиком, Филипинима, Ираком. У Европи, ове цифре су ипак мање, једна или две особе на сваку земљу. Друштво мора да разуме то. Да, убијају не само новинаре, већ и бизнисмене, војску, полицију, али новинарство је посебна професија. Цео цивилизован свет признаје да је убиство новинара, да се метафорички изразимо, убијање права јавности да зна истину о себи. Убијају наду да ће се она чути, убијају спремност новинара да пише оштре, рискантне материјале.

Нажалост, многи од тих злочина остају нерешени. Јавност још увек не зна имена наручиоца убиства Владислава Листјева, Дмитрија Холодова, Алексеја Сидорова. На овом тужном списку су и Виктор Ногин и Генадиј Куриној, нестали 1991. године у Југославији. За новинаре „Гласа Русије“ ове трагедије имају црту личне туге. Виктор Ногин је започео своју каријеру у нашој међународној служби. Након што је дипломирао на Универзитету у Београду, он је радио у југословенској редакцији. Многи од наших запослених сећају се високог насмејаног маркантног младог човека, који је заиста био прави лидер.

Када је избио сукоб између Срба и Хрвата, Ногин је послат са камерманом Куриновим да извештавају са лица места. Правили су репортаже на најопаснијим местима, ризикујући своје животе. Једног дана се Виктор и Генадиј нису јавили. До сада није познато како су умрли, истрага није завршена. Пре годину дана, овим новинарима у Хрватској је подигнут споменик. Данас њихове руске колеге предлажу да се установи награда Ногина и Куринова за новинаре који раде на опасним местима.

„Добротворни концерт у знак сећања на новинаре који су нас прерано напустили је могућност да се сетимо оних који су дали своје животе за истините информације, за своја уверења. И још желим да изразим своју подршку породицама жртава. Такође, идеја је да прикупимо средства за њихове породице“,- рекао је Павел Гутионтов.

Тужно је рећи, али морамо да се бринемо о деци без родитељског старања. Они расту, они морају да прођу високо образовање. Многи су изразили жељу да наследе професију својих покојних родитеља, да упишу факултет за новинарство.

Добротворни концерт у Великој сали Московског конзерваторијума, у организацији познатог музичара Јуриј Башмета, биће одржан 8. септембра. На сцени ће се појавити његов оркестар „Нова Русија“ и познати пијанисти Екатерина Державина и Алексеј Володин.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси