Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стратегијом до бољих медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2012.

Аутор: Маја Познатов и Смиљана Вукојичић Обрадовић Извор: EurActiv

Стратегијом до бољих медија у Србији

Почетком септембра 2012, медији у Србији су у тешком положају у свим аспектима - финансијски, због тешке економске ситуације и нерешених проблема из прошлости, као и због проблема слободе рада и притисака.

Држава се још није повукла из медија, сваке године се милиони евра сливају у државне медије и медије блиске власти, на штету осталих на тржишту, али и на уштрб квалитета информација. Суђења новинарима и високе казне због клевете и нарушавања угледа намећу аутоцензуру и исцрпљују медије. Нетранспарентно власништво такође је извор проблема.

Иако та питања нису лака за решавање, медијски стручњаци и удружења указују да су она годинама "гурана под тепих" јер ниједна власт није била спремна да се са њима суочи. Медијска стратегија, донета у септембру 2011. године након дугих разговора уз учешће медијских удружења и међународних организација, требало би упркос бројним замеркама, да омогући да се ствари покрену с мртве тачке.

У корист медија може ићи чињеница да ће питање слободе медија бити један од кључних критеријума ЕУ за напредак Србије и других земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у Унији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси