Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власи остали без свог радија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2009.

Извор: Глас јавности

Власи остали без свог радија


Савет Републичке радиодифузне агенције, закључком бр. 322/08 од 10. фебруара 2009. године, доноси решење којим се Радију Доина из Грабовице, која ради на фреквенцији 97,2 мхз, забрањује даљи рад.

Можда ово писмо вама неће бити толико занимљиво и интересантно да се не ради о Власима, људима који су у Републици Србији национална мањина и који немају више никаква права на очување своје културе, традиције, обичаја и језика. С обзиром да у Тимочкој крајини живи влашка национална мањина, на овој радио-станици су емитоване емисије на влашко-српском језику и 80 одсто влашке и 20 одсто народне музике. Радио Доина је био једини јавни медиј у Србији, који се бори за очување влашке традиције, културе, обичаја и језика Влаха.

У општини Кладово, једина радио-станица која је добила дозволу за емитовање програма је Радио Ђердап из Кладова, чији је власник фирма из Румуније.Одмах да вам ставим до знања да Власи и Румуни немају никакве везе једни с другима, мада Румунија упорно покушава да влашки народ у Тимочкој крајини порумунизује.

Власи су хришћани, православне вере, који живе у Републици Србији и поштују закон и заставу Републике Србије. Ми не тражимо никаква друга права, осим права, да и ми, влашка национална мањина у Србији имамо право на свој јавни медиј.

Желим да напоменем да сам у прошлости два пута био позван у Букурешт од чланова парламента, који су били задужени за питање Румуна на територији Тимочке крајине, и који су ми нудили финансијску и политичку подршку (или да се предајници пребаце преко Дунава у Румунију), да би наш радио емитовао програм на румунском језику и презентовао румунске песме. Ја сам ту понуду одбио. Одбио сам из разлога што веома добро знам своје порекло и што желим да дам допринос очувању културе, обичаја и језика Влаха.

Укидањем дозволе за емитовање програма на влашком језику овог радија, укида се и све ово за шта се влашка национална мањина труди, да колико-толико очува и сачува од заборава.

Власи, који желе да буду и даље Власи, а не да буду Румуни, сигурно ће упутити буран протест Београду. Зар ми Власи немамо више права да слушамо своје песме преко радија? Да чујемо свој језик? Који се, иначе, други медији брину за Влахе у Србији? Сви желимо у Европу и у Европи ћемо сви да будемо равноправни и сви ћемо имати иста права.

Драган Јепуровић, Грабовица

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси