Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су Дулић и „Блиц“ чистили буџет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2012.

Аутор: М. Добромировић Извор: Информер

Како су Дулић и „Блиц“ чистили буџет

Компанији „Рингијер Аксел Шпрингер“ на име еколошких пројеката држава одобрила чак 60.560.000 динара наших пара

 

Фонд за заштиту животне средине, чији је председник УО био министар Оливер Дулић, фирми „Рингијер Аксел Шпрингер“, која издаје дневне новине „Блиц“, одобрио је 60.560.000 динара из буџета, открива Информер! По тадашњем курсу, то је било чак 572.000 евра, а све је рађено по основу два уговора за наводне еколошке пројекте!

Први уговор потписан је у јануару 2011. на име суфинансирања пројекта „Заштита животне средине и еколошки проблеми“. Према расположивој документацији, издавач „Блица“ је захтев поднео 20. јануара, а већ сутрадан му је одобрен износ од 49.560.000 динара (по тадашњем курсу 472.000 евра)!

Новац бесповратно

Други уговор, на име пројекта „Очување и унапређење животне средине у РС“, склопљен је у марту 2012. године, а Дулићев фонд је по убрзаној процедури одобрио 11 милиона динара (тада 100.000 евра). „Рингијер“ је, наводи се у документацији, пријаву послао 27. фебруара, док је УО Фонда исплату одобрио 1. марта. Оба уговора потписале су директорка Фонда Жељка Јуракић и директорка „Рингијера“ Јелена Дракулић Петровић, а одобрена средства су бесповратна!

Иако ови астрономски уговори указују на основану сумњу да је бивша власт преко њих поткупљивала тиражни дневни лист, бивши министар Дулић за Информер тврди да о томе „нема ни говора“. Дулић, наиме, објашњава да је морао да троши државне милионе на медије зато што је „велики проблем заштите животне средине био низак ниво свести људи“?!

- Одлучили смо, у складу с препоруком Европске комисије, да финансирамо све медијске пројекте који се тиме баве. Није тачно да је исплаћено толико новца фирми „Рингијер“ током 2011. Исплаћено им је је 30 милиона динара, за сва њихова издања, а у 2012. години још ништа. Пројекат је био отворен целе године и готово сви медији су учествовали. Цела идеја дала је велике резултате, јер је у медијима ова тема била изузетно присутна - тврди Дулић и наглашава да никада ни са једним уредником није разговарао о уређивачкој политици. На нашу примедбу да би се само одобравање исплате скоро 600.000 евра могло протумачити као поткупљивање, он каже:

- Понављам, нема ни говора о томе, нити сам ја икада о томе разговарао с уредницима, а верујем да они на то никад не би ни би пристали - истиче Дулић.

Директорка Фонда за заштиту животне средине Жељка Јуракић јуче није одговарала на наше позиве и поруке.

Директорка „Блица“ Јелена Дракулић Петровић у свом одговору наводи да компанија „Рингијер Аксел Шпрингер“ издаје најтиражније дневне новине и магазине, а у власништву има и најпосећеније интернет портале.

- Наша компанија, са скоро свим издањима, изабрана је да учествује у акцији „Очистимо Србију“. Тај посао смо обавили професионално и одговорно. Овај уговор, иначе, ни на који начин није могао да утиче на нашу уређивачку политику, јер 30 милиона динара, колико смо наплатили, чини мање од један одсто наших укупних прихода - тврди Дракулићева.

Злоупотреба положаја

Председник НУНС Вукашин Обрадовић за Информер оцењује да су ово само два примера у низу уговора који су разна министарства потајно склапала с медијима.

- О томе најбоље сведочи извештај о утицају на медије, који је својевремено писала Верица Бараћ. Ако је ово учињено мимо јавности, без учешћа других медија, свакако је реч о недозвољеном односу власти и медија, злоупотреби положаја и куповине утицаја - наглашава Обрадовић.

Љиљана Смајловић, председница УНС, за наше новине каже да овде може бити речи о куповини повољног третмана у медијима једног политичара, министарства и странке.

- Не знам детаље, али у светлу извештаја Верице Бараћ, може се рећи да је буџетски новац трошен за повољно писање о једном политичару и странци, што је законом строго забрањено! - закључује Смајловићева.

Могли да плате чак 2.422 чистача!

За више од 60 милиона динара, колико је Фонд за заштиту животне средине одобрио фирми „Рингијер“, могло се платити скоро две и по хиљаде радника који би радили на чишћењу Србије.

Како је показала рачуница Информера, будући да је просечна плата радника у градској чистоћи око 25.000 динара, за овај новац могло се платити тачно 2.422 ђубретара!

Јелисавета ВасилиЋ
Савет против корупције

Два су главна питање овде - да ли је ова врста рекламе била потребна, и да ли су цене биле оправдане и реалне. Мислим да ово апсолутно није било потребно, а чини ми се и да су цене мало велике. Кад се то утврди, онда може бити речи о евентуалној повезаности политичара и медија.

И још 300.000 за енциклопедију

Фонд за заштиту животне средине склопио је још један уговор с фирмом „Рингијер“, јуна 2010. године, за суфинансирање пројекта „Блицових“ енциклопедија „Све о Србији - Саобраћај и екологија“. Одобрена су средства у износу од 300.000 динара, што је такође било бесповратно.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси