Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ПР уместо новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Фонет

ПР уместо новинара

Агенције за односе с јавношћу полако узимају посао новинара, јер праве, уместо њих, информације које се објављују, што је велики проблем, не само за медије у Србији, него и за новинарску професију.

 

Ово је данас изјавио главни аналитичар Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић.

Он је, на представљању публикације о извештавању медија у изборној кампањи, рекао да се новинари често сусрећу са ситуацијом да, када се врате са неког догађаја, њихов уредник већ добије саопштење ПР агенције, чија се садржина не подудара са оним што је стварно било на том скупу.

Гавриловић је указао и на "феномен партијске камере", јер су током изборне кампање телевизије са националном фреквенцијом имале исте прилоге са истог догађаја, које су правили страначки изборни штабови или унајмљене агенције.

"То нарушава интегритет и аутономију телевизије", оценио је Гавриловић и запитао како су телевизије добиле националну фреквенцију ако немају новинаре и сниматеље да испрате изборну кампању једном у четири године.

Погубна је чињеница, коју су истраживачи БИРОДИ уочили током изборне кампање, да су приватне телевизије, приликом извештавања, у највећој мери цитирали државну новинску агенцију Танјуг, нагласио је Гавриловић.

Према његовим речима, директорка агенције је представницима БИРОДИ то образложила ставом да велики број телевизија види у Танјугу сигурност, "јер је државна агенција и не могу да погреше ако узму од њих".

"То је погубно и јако лоше за интегритет медија", упозорио је Гавриловић, "уколико немају храбрости да извештавају, сходно својој савести и професионалној етици".

Он је додао да можда државна агенција нема најбоље прилоге, већ да нека друга можда има боље.

То преузимање од Танјуга је индикатор условног понашања, где се приватни медији ослањају на државну агенцију и преузимају информације ње, закључио је Гавриловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси