Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угрожен опстанак емитера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2012.

Аутор: Љиљана Лукић Извор: Преглед

Угрожен опстанак емитера

Власник и директор „Пинк интернешенела“ Жељко Митровић навео да национална телевизија за накнаде регулаторима РРА-у, РАТЕЛ-у и ЕТВ-у у Србији годишње издвоји милион евра, док та сума у Словенији износи 200.000 евра, а Босни и Херцеговини 100.000 евра.

 

„Србија не само да је најскупља по накнадама за емитовање  у региону, већ то улази у бесмисао“, изајавио је јуче у Привредној комори Србије (ПКС), власник и директор „Пинк интернешенела“ Жељко Митровић.

На седници Групација радиодифузних организација на којој је предложено умањење накнада за емитовање за 25 до 50 одсто, Митровић је навео да национална телевизија за накнаде регулаторима у Србији годишње издвоји милион евра, док та сума у  Словенији износи 200.000 евра, а Босни и Херцеговини 100.000 евра. Он је рекао и да у неким од земаља региона  постоји јединствена такса коју емитери у Србији плаћају трима регулаторима - Републичкој радиодифузној агенцији (РРА), Републичкој агенцији за телекомуникације (РАТЕЛ) и јавном предузећу Емисиона техника и везе (ЕТВ).

„При одређивању висина накнада мора се имати у виду и бруто друштвени производ, стандард грађана и стање на тржишту оглашавања, а уколико намети остану на истим нивоима, то ће довести  у питање егзистенцију и опстанак радиодифузије у Србији“, оценио је  Митровић. Он је упозорио да постоји проблем херметизованости регулатора, који немају самосталну иницијативу по овом питању, што је управо њихова улога као независних регулаторних тела.

Учесници састанка су поручили и да би сви емитери, независно од тога ко је њихов власник, требало да имају равноправан положај, али и обавезе по питању плаћања накнада, јер се у супротном оне поново пребацују на терет корисника, а национални, регионални и локални електронски медији траже и остваривање равноправног положаја комерцијалних и државних радио и ТВ емитера. Председник Групације радиодифузије ПКС Зоран Анђелковић истакао је да су економски услови битно погоршани, положај емитера у Србији тежак, а њихов опстанак угрожен у овом тренутку због високих намета.

Он је прецизирао да ће бити предложено умањење накнаде за емитовање које националне телевизије плаћају РРА-у за 25 одсто, а РАТЕЛ-у за 50 одсто, као и умањење накнаде које регионалне и локалне телевизијске станице плаћају тим регулаторним телима за 50 одсто. Емитерима радио-програма свих зона покривања требало би умањити накнаду коју плаћају РАТЕЛ-у за 50 одсто, док ће то за РРА ићи по аутоматизму, јер су накнаде за емитере радио-програма везане по моделу пет одсто накнаде коју  плаћају телевизије.

Траже још реклама

Радиодифузна привредна друштва траже и да им се повећа време за рекламе, па ће се обратити  Влади Србије  са захтевом да упути Народној скупштини предлог измена и допуна Закона о оглашавању којим  би се време оглашавања комерцијалним емитерима повећало са 12 на 14 минута, саопштено је јуче у ПКС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси