Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Породица убијене палестинске новинарке ужаснута резултатима америчке анализе метка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2022.

Аутор: Бета Извор: Бета

Породица убијене палестинске новинарке ужаснута резултатима америчке анализе метка

Породица палестинске новинарке Ширин Абу Аклех саопштила је данас да је "ужаснута" резултатима америчке анализе метка којим је убијена током израелске рације на окупираној Западној обали у мају

Како је наведено у саопштењу Стејт департмента метак је испаљен вероватно с израелске позиције, али је сувише оштећен да би се могао донети потпун закључак и нема разлога за веровање да је намерно циљана.

На Твитеру је постављено саопштење породице разочаране јер се испитивањем метка наводно није могло утврдити из које пушке је испаљен.

"Сви расположиви докази сугеришу да је држављанка САД била мета убиства стране владе која добија милијарде долара помоћи америчке војске" да настави окупацију милиона Палестинаца, оценила је породица.

Високи палестински званичник Ахмед Маждалани је поновио да је Израел крив за убиство новинарке Ал Џазире и да се америчко саопштење "граничи с избегавањем утврђивања одговорности Израела", пренео је АП.

Министар одбране Израела Бени Ганц је изјавио да су најодговорнији за убиство новинарке "терористи" који су пуцали у близини цивилног становништва.

"Упркос лабораторијском испитивању метка и релевантног оружја не може се утврдити који метак и оружје ју је убило, тако да ће се истрага наставити", рекао је Ганц, како преносе израелски медији.

Он је додао да је стотине метака испаљено на израелске војнике у сукобу 11. маја у Џенину када је убијена новинарка и да су војници узвраћали пуцњавом само у правцу извора ватре, а да Израел "чини све у својој моћи да избегне повређивање невиних и да се очува слобода штампе".

Палестинска управа, која је одбијала да заједно с израелским властима истражи убиство новинарке јер им не верује, је у суботу предала метак америчким званичницима и даље инсистирајући да се противи свакој сарадњи с Израелом.

Израелска војска је данас саопштила да је метак све време током процеса анализе био у поседу САД, али да су га испитали израелски експерти у форензичкој лабораторији у Израелу.

Амерички званичници су рекли да је експерт треће стране, ни израелски, а ни палестински, испитао фрагмент у оквиру извештаја САД и да је све време био у поседу те земље.

Портпарол палестинског председника Махмуда Абаса Набил Абу Рудејне је изјавио да Палестинска управа сматра Израел у потпуности одговорним за убиство Абу Аклех и да неће прихваити "никакву манипулацију резултатима палестинске истраге".

Израелска организација за људска права Becelem је одбацила саопштење САД као заташкавање.

"Све истраге до сада објављене закључиле су да је Израел одговоран. Није јасно на којој основи Стејт департмент тежи да представи убиство новинарке као 'резултат трагичних околности', а не злочин за који кривци морају да одговарају", саопштио је Becelem.


САД: Метак који је убио палестинску новинарку вероватно су испалили Израелци

Званичници САД закључили су да је пуцњава с израелских позиција вероватно убила новинарку Ал Џазире Ширин Абу Аклех, али нема разлога да се верује да је пуцање било намерно, саопштио је данас Стејт департмент.

То је резултат тестова фрагмената метка, нађеног у телу жртве, које су спровели балистички експерти под надзором САД, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Балистички експерти су закључили да је метак јако оштећен што је онемогућило да се јасно закључи ко га је испалио, додао је Прајс.

Палестинка Абу Аклех, дугогодишња новинарка и држављанка САД, добро позната у арапском свету, убијена је док је извештавала о израелској војној рацији 11. маја у избегличком логору у Џенину на окупираној Западној обали.

Палестински очевици, укључујући њене колеге, су рекли да су је убили израелски војници и да није било палестинских екстремиста у близини.

Израелске власти су саопштиле да је новинарка убијена у сукобу са палестинским екстремистима и да само форензичка анализа метка може да потврди да ли га је испалио израелски војник или палестински екстремиста.

Уз то су оштро порекле да је новинарка намерно циљана, али је речено да ју је можда грешком погодио израелски војник током размене ватре с екстремистом.

Амерички безбедносни званичници су испитали резултате и палестинске и израелске истраге и "закључили да је пуцњава са позиције IDF (Израелских одбрамбених снага) изгледа одговорна за смрт Абу Аклех", рекао је портпарол Прајс.

САД "нису нашле разлога за веровање да је то било намерно, већ да је пре резултат трагичних околности током војне операције предвођене IDF-ом против фракција палестинског Исламског џихада", навео је потпарол.

"Изузетно детаљну форензичку анализу" је спровела независна трећа страна, додаје се у саопштењу.

Израелска војска је представила резултате своје истраге у саопштењу које ће вероватно изазвати гнев Палестинске управе.

Та управа је одбила сваку израелску улогу у истрази и није хтела да преда метак израелским властима.

Војска је навела да је метак био у поседу америчких званичника током анализе, али да су га испитали израелски експерти у форензичкој лабораторији у Израелу.

Командант израелске војске Авив Кохави је наредио да се истрага настави свим средствима на располагању, те да ће одлука о кривичној истрази бити донета тек када се за врши оперативна.

Палестинска управа и Ал Џазира су одмах после убиства новинарке оптужили израелске снаге да су је намерно циљале.

Реконструкција убиства коју је организвао АП подржава тврдње палестинских очевидаца, а истраге CNN, Њујорк поста и Вашингтон поста су дошле до сличних закључака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси