Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О Зорану Ђинђићу пишите професионално
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2009.

Извор: Блиц

О Зорану Ђинђићу пишите професионално


Београд - Извршни одбор и Суд части Независног удружења новинара Србије позвали су јуче све новинаре и медије да се у цитирању чланова породице Зорана Ђинђића, као и у обради тема о убијеном премијеру, придржавају професионалних и етичких норми прописаних законом и Кодексом новинара Србије.

Суд части НУНС заседао је у среду поводом писма Миле Ђинђић, мајке покојног премијера, у вези са многобројним текстовима о Зорану Ђинђићу, који су последњих година објављени у листовима „Курир”, „Прес” и „Европа”, а у којима су, како се наводи у саопштењу НУНС, прекршени основни стандарди и принципи новинарске професије.У писму, које уз дозволу Миле Ђинђић НУНС преноси у саопштењу, мајка покојног премијера истиче да поједини медији, „користећи најразличитије контексте, углавном криминалне и конструишући изјаве истргнуте из контекста, зарад личних или политичких интереса, наносе породици Зорана Ђинђића ненадокнадиву људску и моралну штету”.

„Појављивали су се чак и лажни написи у којима сам, наводно, амнестирала Зоранове убице, али и оптуживала људе из његовог најближег окружења. Сви моји напори да таква неистинита писања демантујем у тим медијима пропали су. Сада и јавно тврдим да никада, ни у ком контексту, нисам изјавила ништа слично”, написала је Мила Ђинђић у писму.

Она је оценила да „таквим акцијама не само да се крше основна начела независног новинарства, већ се свесно утиче на даље рушење ауторитета покојног премијера, доприноса који је дао развоју демократске Србије, али и пресуде за његово свирепо убиство”.

 (ФОНЕТ)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси