Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Што пре пронаћи одговорне за лепљење плаката са ликом Верана Матића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2022.

Аутор: Влада Републике Србије Извор: Влада Републике Србије

Што пре пронаћи одговорне за лепљење плаката са ликом Верана Матића

Радна група за безбедност и заштиту новинара најоштрије је данас осудила лепљење плаката у Врању са ликом Верана Матића, председника Асоцијације независних електронских медија.

Реч је о новом поступку застрашивања путем веома дрске претње и дискредитације које су упућене Верану Матићу.

У овом случају, претње су упућене човеку који је, поред тога што је новинар и председник једног медијског удружења, такође и члан Радне групе за безбедност и заштиту новинара, Сталне радне групе за безбедност новинара, и председник Комисије за истраживање убистава новинара.

Веран Матић је један од најистакнутијих заговорника слободе медија, човек који деценијама заступа интересе новинара и целокупне медијске заједнице у земљи и целом нашем региону и који се у свим случајевима претњи и напада на новинаре залаже за унапређење кривично-правне заштите новинара.

Управо због тога, претње које су упућене Верану Матићу су посебно неприхватљиве и изузетно дрске и представљају напад не само на њега као појединца, већ на целу медијску заједницу, али и на радна тела које је формирала држава у циљу веће заштите новинара у обављању њихових професионалних задатака.

Све врсте вербалних и физичких претњи, дискредитација, притисака и напада на новинаре и угрожавање њихове безбедности су апсолутно недопустиви.

Радна група за безбедност и заштиту новинара тражи од свих надлежних органа да се предузму све мере како би се пронашли одговорни за лепљење плаката са ликом Верана Матића у Врању – и налогодавци и починиоци.

Такође, Радна група за безбедност и заштиту новинара и овом приликом пружа пуну подршку власници Оливери Владковић и запосленима у ОК Радију у Врању, којима су биле упућиване претње од стране Дејана Николића Кантара, коме је у међувремену, захваљујући брзој и одлучној реакцији надлежних органа, одређен притвор од 30 дана.

Радна група пружа пуну подршку и свим надлежним органима, пре свега тужилаштву, полицији и локалној самоуправи у Врању и апелује на њих још једном да предузму све мере како би се спречио утицај на новинаре и онемогућавање новинара да слободно обављају свој посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси