Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Солидарност неопходна за излазак из кризе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2009.

Извор: Политика

Солидарност неопходна за излазак из кризе


Светска економска криза не сме бити изговор за одустајање од европског пута Србије, нити од тога да буде држава социјалне правде и друштво равноправних грађана.

У Србији, криза је стигла до пунолетства, а већина је на удару беспослице и немаштине. Међутим, октоподска администрација – у министарствима, дирекцијама, управама, агенцијама, секретаријатима, јавним предузећима, судовима итд., премашује све норме уређених демократских држава. Такво „стање нације” обесправљује грађане и доводи у питање егзистенцију све већег броја људи који не могу да остваре своја основна права.

Актив ветерана Удружења новинара Србије стога је недавно, са трибине у Ресавској 28, упутио политичкој елити позив на солидарност и достојанство, залажући се за мање чиновника, а више хлеба и знања. Солидарност је неопходна за излазак из кризе, јер ће многи продужити стаж незапослених, а на хиљаде ће им се придружити на бироу. Буџет ће бити тањи, због све мањег броја оних који га пуне. Пензионери ће добијати окрајке – седам евра дневно у просеку, када се 230 евра, односно 21.500 динара – колико износи просечна октобарска пензија у динарима, подели на 30 дана. И то им је све – до пролећа 2010!

Ова истина, нажалост, не смета појединим креаторима економске политике да осим „замрзавања”, предлажу смањење пензија – због кризе! Чак се оглушују о упозорења стручњака да је за осиромашену Србију постојећа држава – прескупа и да су неопходне реформе, најпре владе (мање – од 27 министарстава, управа, агенција, дирекција...) парламента (упола мање посланика уместо 250 и наравно, десетковање чиновника који их опслужују), локалне самоуправе (22.000 чиновника), итд.

 Поједини министри занемарују препоруке ММФ-а да се јавна предузећа приватизују. Реформа пензионог система не сме се сводити на то да грађани који су радили и плаћали порезе и доприносе 30 или 40 година падну на просјачки штап.

Љиљана Зоркић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси