Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ФСС тужи неке ТВ станице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2012.

Аутор: Драган Тодоровић Извор: Политика

ФСС тужи неке ТВ станице

У овој сезони забрањено преношење страних лига у „заштићеном термину” (тренутно субота 17.30).

 

Према Статуту Европске фудбалске уније (УЕФА), Фудбалски савез Србије (ФСС) користи право да у једној сезони заштити термине свог националног првенства од утицаја страних лига, а одлучио је да тај термин буде суботом (за прва два кола 17.30 часова).

То значи да ниједна домаћа ТВ станица не сме да емитује преносе страних шампионата у „заштићеном термину”, али се нису све придржавале тога.

Из Заједнице суперлигаша су најавили тужбу према неким ТВ кућама. Какав је став ФСС о томе, питали смо генералног секретара ФСС Зорана Лаковића?

– Кренућемо с тужбама јер имамо право да заштитимо већ договорене термине. Преноси страних лига доносе милионе тим ТВ кућама. Због тога ФСС заједно са Заједницом суперлигаша мора под хитно да реагује јер клубове и оно што је договорено уочи сезоне плаћа само једна ТВ кућа, „Аренаспорт”, и тај колач од 5,2 милиона евра дели се на равне части.

Нагласио је да је Савез увек био отворен према свим клубовима, да је и даље расположен за сваки вид сарадње а најновији пример је одлука да се дозволи тренеру младе репрезентације Александру Јанковићу да обавља и посао у Црвеној звезди.

– Александар Јанковић има уговор са Фудбалским савезом Србије до краја квалификација а у случају пласмана на Европско првенство 2013. у Израелу уговор му се аутоматски продужава. Пошто су и Јанковић и Црвена звезда упутили захтев и имајући у виду то да није прекршена ни једна тачка са правног становишта, дозволимо смо селектору младе репрезентације да у наредном периоду обавља и дужност шефа стручног штаба Црвене звезде.

Ко се први обратио Савезу за помоћ, Јанковић или Звезда?

– Прво смо причали са Јанковићем који нам је изнео своје захтеве, након тога уследили су разговори и са Звездом. Домаћи клубови су донекле испоштовали одлуку ФСС донету пре почетка шампионата да се утакмице највишег ранга углавном играју суботом у „заштићеном термину” а мечеви трећег и четвртог степена такмичења само недељом. Већ на старту прошлог викенда било је неправилности у нижем степену такмичења, где су се поједине утакмице играле суботом, а о ту одлуку су се оглушили региони западне Србије и Војводине док су се источна Србија и Београд ње стриктно придржавали.

Лаковић каже да је та одлука донета у жељи да се још више популарише врхунски фудбал у Србији, да на трибинама буде много више гледалаца него ранијих година, мада је свестан да је овај експеримент у првој години на великом испиту и да од тога највећу добит могу да имају клубови. Наглашава да ФСС неће изигравати „дежурног полицајца” већ да клубови, посебно из Суперлиге, имају обавезу и уговор према „Арениспорт” која се у трогодишњем уговору обавезала да исплати 5,2 милиона евра.

– Званичан став ФСС је да се где год је могуће испоштује одлука да се суботом играју мечеви Прве и Суперлиге а недељом утакмице Треће лиге и зоне. Када је реч о Суперлиги она је уговором преузела обавезу према једној ТВ кући (Аренаспорт) и то мора да се поштује, уз одређена уважавања клубова који играју у Европи. Тако да у овој сезони имамо једну утакмицу петком, једну или две недељом а све остале суботом – каже Лаковић.

Шта је с Првом лигом и с нижим степенима такмичења, да ли су могућа одређена померања, уступци појединим клубовима?

– Остављамо могућност регионима да уваже или не одређене критеријуме клубова. Тамо где заиста постоје реални услови за померање одигравања утакмица зашто да не. Иначе, у ФСС се увелико припремају за старт у квалификацијама за Светско првенство 2014. а познато је да наш национални тим већ 8. септембра у Глазгову очекује Шкотска.

Караџић одиграо главну улогу

Да није било добре воље председника ФСС Томислава Караџића од доласка Александра Јанковића у Црвену звезду не би било ништа. Нашу младу репрезентацију очекују још две утакмице у квалификацијама где има готов и уигран тим, такође, пола репрезентације игра у Звезди. Јанковић се вратио на место успеха јер с њим је клуб из Љутице Богдана завршио сезону без пораза.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси