Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарска кривица!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 08. 2012.

Аутор: Оливера Петровић Стојанчић Извор: РТС

Новинарска кривица!

Новинарка Милијана Стојановић из Параћина, која је писала о могућем злостављању Анђеле Бунчић из Свилајнца, добила пресуду по којој, због клевете, треба да плати 30.000 динара одштете тадашњем општинском тужиоцу, јер је покренула питање његове одговорности због изостанка истраге.

 

Недоумице око смрти шестогодишње Анђеле Бунчић, која је у јануару пронађена мртва у породичној кући у Свилајнцу, разрешене су пре месец и по, пресудом да је мајка крива због занемаривања детета, чији је организам био исцрпљен дуготрајним гладовањем.

Новинарка Милијана Стојановић из Параћина, која је пре четири године писала да постоји могућност да мајка злоставља дете, ових дана је добила пресуду по којој - због клевете - треба да плати 30.000 динара одштете тадашњем општинском тужиоцу, јер је покренула питање његове одговорности због изостанка истраге.

Милијана је о Анђелиној судбини написала један текст. Позвала се на лекарске налазе, службену белешку општинског тужиоца и анонимну кривичну пријаву радника Центра за социјални рад у Свилајнцу. У пријави пише да је, октобра 2007. године социјална радница затекла дете са јастучницом преко главе, поломљеном руком и подливима.

Те повреде потврђује и налаз лекара - сумњајући да је реч о злостављању, случај пријављују полицији и тужилаштву. Међутим, општински тужилац покреће истрагу тек годину дана касније и, потом, тужи новинарку због текста у једном дневном листу.

"Сматрам да је јавност та која треба одлучи, да схвати и да подршку нама новинарима, јер смо радили свој посао понекад добро, понекад боље а понекад најбоље што умемо, да би решили проблеме многих људи, нажалост ја нисам успела у овоме", каже Милијана Стојановић.

Анђеле више нема, мајка је у затвору, општински тужилац је напредовао - сада је у Вишем тужилаштву - а новинарка пише нову жалбу на пресуду Апелационог суда у Крагујевцу. У протекле четири године, Основни суд у Параћину два пута је пресуђивао у корист новинарке, али је Апелациони суд у Крагујевцу, по жалби тужиоца, обе пресуде оборио и, касније, два пута, пресудио у његову корист.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже да је више труда уложено да се заштити углед тужиоца Петровића, него да се заштити мала Анђела

"По мом мишљењу, наравно да новинарка није крива за клевету, али то није довољно и ја се надам да ће правосуђе на крају да утврди да она није крива. Анђела је сада мртва и то би требало да буде доказни материјал", рекла је Љиљана Смајловић. 

Судство и тужилаштво јесу независни али нису ослобођени одговорности, подсећа заштитник грађана.

"Постоји државно веће тужиоца које преиспитује одговорност тужилачке функције. У овом случају, новинарка треба, ако сматра да је исправно радила свој посао а да тужилац није, да се обрати тужилачкој организацији", рекао је заштитник грађана Саша Јанковић.

Тужилац Александар Петровић, који је у спору са новинарком из Параћина, рекао нам је у телефонском разговору да судским пресудама нема ништа да дода, али да ће, у случају да се његово име појави у било каквој вези са смрћу детета из Свилајнца, тужити и аутора овог прилога.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси