Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Проблеми новинара нису у законима, већ у њиховој примени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 05. 2022.

Аутор: Т.Ђ. Извор: Данас

Проблеми новинара нису у законима, већ у њиховој примени

Вучић: Проблем је што код грађана постоји свест да су новинари сметала и да су у принципу олош и да питања која новинари постављају нису легитимна, немају никакву сврху

Поводом Светског дана слободе медија, који се обележава 3. маја, за подкаст Данаса, говорили су новинарка КРИК-а Марија Вучић и доцент Факултета политичких наука Марко Недељковић. 

Коментаришући извештај Репортера без граница, према ком је Србија напредовала за 14. места у односу на прошлу годину, Марко Недељковић указао је економски аспект, који је знатно лошији у односу на све остале критеријуме. 

„Главни разлог, када се погледа тај извештај, јесте економски положај новинара. По том критеријуму смо за 50 места лошије пласирани него када гледамо све критеријуме. Мислим да недовољно говоримо о томе на један практичан начин. Мени су увек у фокусу медијски конкурси који су организовани и који се спроводе на начин који не цени и не награђује професионалност, него више сарадњу, подобност“, рекао је Недељковић и нагласио да је, у економском погледу, важно и питање где се и како оглашавају фирме које су у власништву државе. 

Вучић је, по питању финансирања медија, навела да су локални медији, нарочито критички настројени, у најгорем положају. 

„Готово је немогуће на локалу доћи до пара, осим ако имате неке нарочите бизнис моделе, али са адвертајзингом немате никакве шансе. Локално новинарство је ћелија новинарства. Какво вам је локално новинарство, такво вам је новинарство у земљи. То је ћелија од које би требало да се почне", нагласила је Марија Вучић. 

Када је реч о понашању власти, новинарка КРИК-а каже да не може да очекује да политичари буду одушевљени питањима, али даје њихов однос оно што заправо и код грађана ствара слику о новинарима. 

„Проблем је што код грађана постоји свест да су новинари сметала и да су у принципу олош и да питања која новинари постављају нису легитимна, немају никакву сврху. То је оно што (Александар) Вучић пре свега ради, као човек који са својим ауторитарним тенденцијама мора да има контролу над свиме. Његов однос према новинарима је оно што одражава и што даље перпетуира однос грађана према новинарима. Многи Ијуди не воле КРИК, Н1 и Данас зато што нас сматрају плаћеницима, а та реторика о плаћеницима дошла је из државног врха“, рекла је Вучић. 

Она је навела и примере новинара који живе и раде под полицијском заштитом, као и хапшење новинарке Ане Лалић, претње по безбедност, што онемогућава нормално функционисање медија. 

Недељковић је такође скренуо пажњу на бројне претње којима су изложени новинари, између осталог и редакција Данаса, те нагласио да је разлог за то што су Ијуди охрабрени понашањем јавних функционера. 

„Људи који тако реагују су често охрабрени јавним наступима представника државних институција, некога ко носи јавну функцију. Када то постане уобичајена дневна пракса, онда се свако ко то гледа иза малог екрана пита ‘А зашто ја не бих смео тако нешто да изговорим’’’, рекао је Недељковић и напоменуо да се баш тако стално повећава ниво агресивности у комуникацији. 

Он побољшање стања у ком се налазе медији у Србији не види у доношењу нових закона. Како је навео, и у извештају Репортера без граница смо по питању медијског законодавства одлично оцењени, што имплицира да је проблем заправо у примени тих закона. 

„Проблем у Србији је то што ви као неку иницијативу, као неку нову одредбу, институцију, неки нови закон, нешто добро донесте, а онда у пракси схватите да то заправо не функционише тако. Мој утисак је да би на тај начин неко поново купио две, три године као аргумент да се бори за слободу медија и неко регулисање тржишта и да би то омогућило да се не бави неким другим изменама које су кључне", рекао је Недељковић и додао да се због читаве атмосфере многи млади кадрови у новинарству окрећу другим пословима, јер су демотивисани. 

Марија Вучић је истакла да су млади демотивисани и због економског положаја новинара, али више и због тога што виде да нема реакције институција на приче које новинари ураде са циљем да реше неки проблем, мењају друштво, унапреде систем. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси