Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж: Сунце обасјало другачији свет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Асанж: Сунце обасјало другачији свет

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж обратио се јавности први пут од марта и са балкона амбасаде Еквадора позвао САД да обуставе "лов на вештице" против Викиликса.

 

"Захваљујући вашој храбрости и храбрости народа Еквадора, сунце је у петак обасјало другачији свет", рекао је Асанж.

"Aкo вам ико икада каже да је бесмислено бранити вредности за које се ми залажемо, подсетите их на ноћи испред амбасаде у Лондону“, рекао је Асанж окупљенима.

Асанж се већ 61 дан крије у амбасади земље од које је у четвртак добио азил, а британске власти му и даље прете хапшењем и наводе да су "истрајне у намери да га испоруче Шведској".

Оснивач Викиликса, који се већ 61 дан крије у амбасади земље од које је у петак добио азил, рекао је да је захваљујући храбрости и окупљених лидера Еквадора "Сунце обасјало другачији свет".
"Овде сам данас, јер не могу да будем ту међу вама. После претњи да ће полиција ући у ову зграду, ви сте изашли и довели са собом очи целог света. Чуо сам полицију како по мраку улази на пожарно степениште, али сам и чуо да у том мраку има сведока. Нису прекршили међународно право захваљујући вама, јер је ово због вас гледао цео свет ", рекао је Асанж окупљенима испред амбасаде.

Он је рекао и да ће ускоро бити одржан хитан састанак јужноамеричких лидера.

"Овог петка шефови дипломатије Латинске Америке окупиће се у Вашингтону како би расправљали о овој теми. Хвала Аргентини, Боливији, Бразилу, Чилеу, Колумбији, Ел Салвадору, Хондурасу, Мексику, Никарагви, Перуу, Венецуели и свима осталима који бране наша права и право азил. Хвала људима у САД, Британији и Шведској који се не слажу са својим владама, а хвала и паметним главама у тим владама, које се још боре за правду - ускоро ће доћи ваше време ", рекао је Асанж.
Он је рекао да би требало искористи овај тренутак да се "артикулишу револуционарне идеје и вредности на којима су настале САД".

"Или то, или ћемо попустити пред оним сто се данас дешава, попустићемо под репресијом Због које се новинари плаше и морају да ћуте, због којих се шапуће само у мраку", рекао је Асанж.
Он је позвао на пуштање војника Бредлија Менинга назвавши га "највећим политичким затвореником данашњице", осврнуо се на случај "Пуси Рајот".

"Они су уједињени у репресији, ми морамо да будемо уједињени против тога. Рат САД против" узбуњивача " мора да престане, мора доћи крај истрагама против новинара, било да је реч о "Викиликсу" или" Њујорк тајмсу "", рекао је он .

Асанж је добио гласан аплауз испред амбасаде  која је опкољена са свих страна - полицијом, новинарским екипама и многобројним присталицама оснивача Викиликса.

Представница за штампу Форин офиса рекла је раније да се делови око зграде амбасаде Еквадора, као што је степениште, сматрају британском територијом па би, ако се Асанж ту појави, могао да буде ухапшен.
БиБиСи сазнаје да је еквадорска власт током преговора о азилу затражила од Асанжа да се суздржи од политичких изјава.

Асанжов адвокат се обратио окупљенима испред амбасаде око 14 часова и рекао да је "Асанж захвалан председнику Еквадора и народу те земље на азилу".

"Господин Асанж је и даље пун борбеног духа, он се одувек борио за истину и правду. Он је дао инструкције свом правном тиму и наложио да се  свим правним средствима заштите његова права, права Викиликса и свих оних који се неоправдано гоне.
Нећу рећи детаље, али ћу рећи да ћемо испитати све могућности ", рекао је адвокат Балтазар Гарсон. Асанж ће наставити да се бори за истину и правду, рекао је Гарсон и додао да је овлашћен да предузме "све правне радње" како би заштитио права Викиликса.

Крејг Мареј, бивши амбасадор Велике Британије у Узбекистану, рекао је да су многи британски званичници и запослени у дипломатији разочарани због понашања и претњи Форин офиса и додао да "не можете да локалним законима заобилазите међународно право".

Активиста и истакнути левичар Тарика Али рекао је да се Асанж одлучио за уточиште у Еквадору, због "успона левице и социјалне правде у Латинској Америци".
"Радикалне социјалдемократске власти у јужноамеричким земљама пружају много више социјалне правде и људских права својим народима него сто се чини да у Европи", рекао је између осталог Али.

Еквадор је у четвртак одобрио азил Асанжу који је у амбасади те земље у Лондону од 19. јуна, како би избегао изручење Шведској где га траже због саслушања везаног за оптужбе за сексуални напад.

Ипак, како наводи британски "Тајмс" још постоји могућност да Асанж данас добровољно напусти амбасаду Еквадора и препусти се британским властима ако добије чврсте гаранције од Шведске да ни под којим условима неће бити испоручен САД.

"Уколико би шведске власти без резерви саопштиле да Џулијан никада неће бити изручен из Шведске у САД то би била добра база за преговоре о решењу овог питања", рекао је Храфнсон.

Асанж страхује да америчке власти намеравају да га преузму од Швеђана и да му суде за шпијунажу због чега би могла да му прети чак и смртна казна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси