Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  EFJ позива медијске куће да подузму мјере у заштити жена од сексуалног злостављања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2022.

Аутор: ЕФЈ, Гуардиан, РФИ Извор: media.ba

EFJ позива медијске куће да подузму мјере у заштити жена од сексуалног злостављања

Апел ЕФЈ је упућен након што је француски новинар оптужен за сексуално злостављање и узнемиравање.

Европска федерација новинара (EFJ) позива медијске куће да предузму неопходне превентивне мјере када је у питању сексуално злостављање жена у редакцијама, посебно када су у питању freelance раднице, за које из ове организације новинара кажу да су више изложене ризику од сексуалног злостављања.  

Овај апел EFJ долази након што је двадесет жена оптужило једног од најпознатијих француских новинара Patricka Poivrea d'Arvora, познатог и као PPDA, за сексуално узнемиравање и злостављање, укључујући и силовање. 

Прошлог уторка су из независног француског истраживачког портала Медиапарт објавили видео у коме 20 жена, од којих су двије биле скривеног идентитета, говоре о њиховим оптужбама против овог 74-годишњакег водитеља. PPDA није прихватио њихов позив да учествује у емисији. 

Према француском закону, већина сексуалних деликата, која су наводно почела 1980. године, сада је изван рока за кривични поступак. Многи од наводних напада су се, према изјавама наводних жртава, догодили у водитељевој канцеларији док је био запослен на телевизијској станици TF1. PPDA је негирао ове оптужбе. 

Nonce Paolini, бивши извршни директор TF1, који је раскинуо уговор с Poivreom d’Arvorom 2008. године, рекао је за Медиапарт да није знао за наводно злостављање и узнемиравање жена “јер те жене нису проговориле”. 

Према писању Guardiana, прелиминарна полицијска истрага покренута је у фебруару прошле године када је списатељица и новинарка Florence Porcel оптужила Poivrea d'Arvora за силовање 2004. и 2009. а он је прошлог мјесеца најавио да подузима правне радње због “клеветничких оптужби” против 16 жена које су га пријавиле.  

EFJ подсјећа медијске компаније да предузму потребне мјере како би заштитиле своје особље и freelancerice. Такође, из ове организације подсјећају на недавни извјештај који је објавила њихова француска подружница CFDT о ситуацији у јавној радиотелевизији Radio France у којем се наводи да је заступљена повећана изложеност сексуалном или моралном узнемиравању, сексизму или хомофобији оних који нису стално запослени, приправника, новинара запослених на одређено вријеме, хонорараца и freelancera. 

Позивају медијске компаније да именују фокусну тачку за сексуално узнемиравање и сексистичко понашање међу својим особљем и да објављују годишње извјештаје о томе. “Послодавци имају кључну одговорност у борби против сексуалног насиља и не би требали чинити да се жртве осјећају кривима”, рекао је Ricardo Gutierrez, генерални секретар ЕФЈ. “Бити пасиван пред таквим насиљем значи бити саучесник”, додао је. 

Прошлог новембра, неколико наводних жртава покренуло је организацију #MeTooMedia с циљем да се “покрене слобода говора у свијету медија”. 

Укупно, 27 жена је сада свједочило против PPDA у штампи или на суду, укључујући двије које су биле малољетне у вријеме наводних догађаја.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

17.05.

2022.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 09:56

Уцена

Да ли уреднице (понекад) уцењују своје млађе колеге?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси