Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драма око Асанжа и даље траје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Драма око Асанжа и даље траје

Након што је оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу Еквадор одобрио азил, главно питање је како ће он напусттити амбасад те земље у којој се налази.

 

Управо због те неизвесности, јер су британске власти јасно рекле да ће Асанжа ухапсити чим им се за то укаже прилика, а потом и изручити Шведкој, у којој се он терерти за сексуално узнемиравање, драма у Лондону и даље траје.

Да напетост буде још већа, Асанж је поручио да ће се у недељу обратити својим присталицама, које се стално окупљају испред амбасаде Еквадора у Лондону, у коју је Асанж побегао након одлуке лондонског суда да га изручи Шведској. Наиме, многи стручњаци сматрају да Асанж тако ризикује да буде ухапшен.

Светске агенције су се јуче цео дан бавиле питањем како би оснивач Викиликса уопште могао напустити тло амбасаде, у којој је заштићен од британске полиције, па су тако наведени примери да би он на пример могао да постане држављанин Еквадора, или да се он пак пошаље дипломатском поштом.

Ројтерс наводи и да би он могао да буде заштићен од хапшења уколико би путовао дипломатским возилом, али додаје и да би, с друге стране, било тешко доћи до таквог аутомобила, пошто се амбасада налази на првом спрату зграде на коју полиција даноноћно мотри.

Двориште те зграде има неколико улазних капија и приватни паркинг, али амбасада Еквадора није интерно повезана ни са једним од тих улаза, тако да би Асанж могао да изађе само на предњи улаз, рекао је британској агенцији неименовани шеф обезбеђења зграде.

Чак и ако би некако успео да изађе из зграде и да уђе у аутомобил који би га чекао испред, а да га полиција не опази, Асанж би морао да изађе из возила у неком тренутку да би се укрцао у авион који полеће из Британије, чиме би пружио више могућности да га власти ухапсе.

У међувремену огласила се и мајка Џулијана Асанжа која је рекла да је згрожена поступањем британске владе, која се показала као америчка марионета. С друге стране, према њеним речима, Еквадор је светао пример за све друге земље које би требало да га следе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси