Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж добио азил у Еквадору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Асанж добио азил у Еквадору

Еквадор је данас одобрио политички азил оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу, изјавио је еквадорски министар спољних послова Рикардо Патино, јавио је Ројтерс.

Британија је раније саопштила да неће дозволити Асанжу, који се бори против изручења Шведској, да безбедно изађе из земље.

Полиција је данас ухапсила неколико демонстраната испред амбасаде Еквадора у Лондону где се окупљају људи који подржавају Асанжа. Он се у амбасади Еквадора у Лондону крије од 19. јуна.

Демонстранти су почели да се окупљају око амбасаде Еквадора данас пошто су еквадорске власти јавиле да Британија прети упадом у амбасаду ако јој Еквадор не преда Џулијана Асанжа. Око амбасаде је данас такође повећан и број полицајаца.

Портпарол Скотланд јарда је рекао да је троје људи ухапшено, али није навео разлог.

Извештач агенције Асошијетед прес са лица места видео је како полиција одвлачи више људи који су стајали испред амбасаде пошто су одбили наредбе да се помере на другу страну улице.

Асанж се склонио у амбасаду Еквадора пре два месеца и од те земље тражи политички азил да би избегао изручење Шведској, где је оптужен за силовање.

Британски суд одобрио је Асанжово изручење Шведској и Британске власти поновиле су више пута да су "одлучне" да изруче Асанжа пошто је то њихова законска обавеза.

Оснивач Викиликса навео је да страхује да би потом могао да буде изручен САД и да тамо одговоара за шпијунажу, после објављивања 250.000 америчких дипломатских депеша на свом сајту.

Еквадор данас треба да донесе одлуку о томе да ли додељује политички азил Асанжу, али британске власти дале су до знања да неће дозволити да он слободно изадје из земље.

Спрема се рација на амбасаду?

Велика Британија је претходно саопштила да је одлучна да Асанжа изручи Шведској како би се суочио са оптужбима за силовање и сексуални напад.

"Велика Британија има законску обавезу да изручи господина Асанжа Шведској како би био испитан поводом оптужби за силовање и за сексуални напад и одлучни смо у намери да испунимо ту обавезу", саопштио је портпарол Форин Офиса.

Еквадорски министар спољних послова Рикардо Патино критиковао је данас британску владу на конференцији за новинаре, рекавши да су Британци "запретили да ће извршити рацију у амбасади".

Он је открио да је Британија послала писмо Еквадору у коме тврди да британска полиција има законско право да уђе у амбасаду и ухапси Асанжа.

"Они могу упасти у нашу амбасаду уколико Еквадор не преда Асанжа", казао је Патино.

"Став који је заузела британска влада је неприхватљив и са политичке и са легалне стране", рекао је Патино и упозорио да би улазак у амбасаду без одобрење представљао "флагрантно кршење Бечке конвенције".

Британски Форин Офис издао је касније саопштење у коме изражава наду да може бити пронађено "заједнички прихватљиво" решење, истовремено упозоривши да ће покушати да учини све да изручи овог бившег хакера, преноси агенција АФП.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси