Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Британија прети упадом у амбасаду, одлука о азилу данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Бета

Британија прети упадом у амбасаду, одлука о азилу данас

Еквадор је критиковао претњу британских власти да ће напасти амбасаду те земље у Лондону, пред данашњу одлуку Кита о захтеву за политички азил оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, који се два месеца скрива у тој амбасади.

 

"Данас (у среду) смо од Велике Британије добили отворену претњу да би наша амбасада у Лондону могла да буде нападнута ако јој Еквадор не преда Џулијана Асанжа", казао је на конференцији за новинаре у Киту шеф еквадорске дипломатије Рикардо Патино.

"Еквадор најенергичније одбацује експлицитну претњу" Британаца, навео је Патино, преносе светске агенције.

Еквадорски министар је, такође, најавио да ће његова земља одлуку о Асанжовом захтеву за добијање политичког азила саопштити данас у 14 сати по средњеевропском времену.

У саопштењу, Викиликс је критиковао "неприкладну" претњу Лондона и "угрожавање права оних који траже азил".
Британски суд одобрио је Асанжово изручење Шведској, где је оптужен за силовање.

Британско министарство спољних послова поновило је у среду да је та земља "одлучна" да изручи Асанжа.

"Велика Британија има законску обавезу да изручи господина Асанжа Шведској... и одлучни смо да ту обавезу испунимо", казао је портпарол министарства.

Џулијан Асанж, 41-годишњи Аустралијанац, склонио се 19. јуна у амбасаду Еквадора у Лондону и тамо затражио политички азил, како би избегао изручење Шведској.

Оснивач Викиликса навео је да страхује да би потом могао да буде изручен САД и да тамо одговара за шпијунажу, после објављивања 250.000 америчких дипломатских депеша на свом сајту.

Према речима шефа еквадорске дипломатије, "став владе Велике Британије је неприхватљив, како с политичког тако и са правног гледишта". "Улазак у амбасаду Еквадора представљао би флагрантно кршење Бечке конвенције" о дипломатским мисијама, рекао је Патино.

Аустралија је, са своје стране, индиректно окренула леђа Асанжу. "На крају крајева, то је ствар између господина Асанжа и Еквадора, а све више делује да је то ствар између Еквадора и Велике Британије", казала је аустралијска министарка правде Никола Роксон.

Лондон би упад у амбасаду могао да оправда законом из 1987. о статусу конзуларних и дипломатских представништава који предвиђа могућност укидања имунитета некој амбасади на британском тлу.

По закону, та могућност постоји ако страна земља "не користи (амбасаду) за сврхе свог представништва или конзуларне мисије".

На Твитеру је објављен позив на протест испред амбасаде Еквадора.

На сајту дневника Гардијан у уторак увече објављено је да је еквадорски председника Рафаел Кореа одлучио да одобри политички азил Џулијану Асанжу. Кореа је то демантовао.

У случају да Кито Асанжу додели азил, ништа не гарантује да ће му британске власти допустити да напусти територију те земље.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси