Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Војводина без регионалних јавних ТВ сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2012.

Аутор: Миодраг Шашић Извор: Политика

Војводина без регионалних јавних ТВ сервиса

Чланови „Крагујевачке иницијативе” покренули питање судбине Нацрта закона о регионалним ТВ сервисима, како би се предупредила даља неуспешна приватизација електронских медија

После неуспеле приватизације „Панчевца“, најпрофитабилнијег локалног листа у Србији и његовог враћања под скуте Агенције за приватизацију, као да нико није сигуран куда би даље и како. На иницијативу Скупштине града сторниран је почетак приватизације РТВ Панчево, а претходна градска власт се дискретно, али јасно изјаснила да би радо прихватила финансирање градског радија и телевизије ако законски то буде могуће.

То је и потврдила недавним завршетком новог дома за локалне електронске медије. А шта каже законска регулатива?

Пре неки дан „Крагујевачка иницијатива”, заједница коју чине ТВ Нови Пазар, РТВ Крагујевац, Нишка ТВ и РТВ Панчево, организовала је у овом граду прву промоцију нацрта закона о јавним регионалним РТВ сервисима.


Званично, јавна дискусија о овом закону није почела, али је очигледна намера оних који су својски годинама лобирали да он буде донет, да локални политичари и посланици из средина где се сматра да је он потребан потпомогну како би овај документ ушао у редовну процедуру.Невена Симендић, главна и одговорна уредница ТВ Панчево, каже да се четири медијске куће од 2007. боре да се стварањем јавних регионалних сервиса спречи даља лоша приватизација електронских медија.

Према евиденцији, тврди она, 90 одсто приватизација електронских медија у нас доживело је крах. Лутало се, истина, док се стигло до предлога о регионалним јавним сервисима, али, „победа“ је извојевана још 2010. када је Министарство културе и информисања израдило Медијску студију којом је легализован овакав начин организовања електронских медија. Победа је тим већа, каже Невена Симендић, јер су против оваквог решења била оба новинарска удружења Србије.

Они сматрају да би регионални РТВ јавни сервиси били „под шапом“ локалних политичара, док присталице њиховог постојања тврде да би се ефикасним финансирањем и вођењем јавних сервиса то избегло, о чему сведоче и искуства у другим државама. Тако би, на пример, оснивач сервиса био обавезан да за његово издржавање даје одређени проценат из буџета, па би финансирање по принципу „добијете више ако сте послушни“ било избегнуто.

„Најзад, извесно је да је приватизација медија показала да независност од политичких центара моћи није постигнута. Њихов рад се отргао контроли, а сва испитивања показују да је професионално извештавање много присутније у јавним сервисима него у приватизованим медијима“, каже Невена Симендић.

Но, иако пролетос начињени Нацрт закона по регионалним РТВ сервисима и буде у садашњем облику разматран, пред радио и ТВ кућама Војводине велика је невоља. Предлогом закона, наиме, предвиђено је да Србија поред Радио телевизије Србије, има још пет регионалних јавних сервиса, али сви су јужно од Београда. У Војводини би остала само РТВ у Новом Саду, иако је „Крагујевачка иницијатива“ предлагала још три регионална јавна сервиса у Покрајини.

Главни и одговорни уредник ТВ Панчево не зна да објасни шта се десило, па се догодило овакво решење, али по свему судећи надлежни у Војводини нису испоставили другачији захтев. Панчевачки народни посланици и локални челници који су присуствовали презентацији Нацрта закона саслушали су шта у њему пише.

Хоће ли га подржати у садашњем облику или ће се заложити да буде измењен и прилагођен захтевима „Крагујевачке иницијативе“, знаће се ускоро.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси