Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марко Перковић Томпсон власник илегалне радио-станице у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2012.

Аутор: М. Д. Миликић Извор: Данас

Марко Перковић Томпсон власник илегалне радио-станице у Србији

Већ неко време на територији Београда на фреквенцији 87,5 емитује се програм пиратске радио-станице „Народни радио“, чији је један од власника, према незваничним информацијама, хрватски певач познат по националистичким песмама - Марко Перковић Томпсон.

 

Истоимена радио-станица постоји и у Хрватској са седиштем у Загребу, а емитује искључиво хрватску домаћу музику. Са друге стране, програмски садржај Народног радија у Србији чине песме хрватске поп сцене, али и музика српских извођача, па су се тако на фреквенцији овог радија јуче могле чути песме Ђорђа Балашевића, Масима Савића, Последње игре лептира и многих других. Међутим, џинглови и рекламе које се емитују су на хрватском језику.

У Републичкој агенцији за електронске комуникације (РАТЕЛ) кажу за Данас да се Народни радио са фреквенцијом 87,5 налази на списку радио-станица које немају дозволу емитовања у Србији. Када је реч о власничкој структури медија који свој програм емитују без дозволе, у РАТЕЛ-у истичу да немају податке о томе.

- Листа емитера без дозволе је недавно објављена, а на њој се налази и Народни радио. Наша агенција води само контролну функцију и немамо податке о томе ко су власници тих медија, истичу у РАТЕЛ-у. У овој агенцији истичу да већина пиратских станица често мења место емитовања, што отежава њихово гашење.

Из Народног радија у Хрватској, чије је седиште у Загребу, нисмо јуче успели да добијемо коментар, јер се новинару нашег листа на телефон ове радио-станице нико није јављао. На интернет страници ове радио-станице истиче се да емитује искључиво музику хрватских извођача. Како се наглашава, садржајно је профилисан као музички радио, с тим да негује и посебне облике информативног програма.

Иначе, према подацима РАТЕЛ-а у Србији има 50 телевизија и радио- станица које немају дозволу за емитовање програма, а највише их је на територији Војводине.

Како су више пута истицали представници РАТЕЛ-а, неовлашћено коришћење радио-фреквенцијског спектра ствара економску неравноправност на тржишту, угрожава безбедност ваздухопловног саобраћаја, али и омета рад легалних корисника спектра и других виталних служби које користе овај вид комуникације.

За смањење броја пиратских емитера надлежна је Републичка радиодифузна агенција (РРА), која на основу контроле РАТЕЛ-а, може да забрани рад тих станица, што и чини. Међутим, пракса је показала да административна процедура забране није у свим ситуацијама делотворна, јер након забране многе радио-станице и телевизије мењају место емитовања и фреквенцију, па је у неким случајевима неопходно онемогућити прекршиоце да емитују програм одузимањем, односно онеспособљавањем опреме, али РРА за то нема законска овлашћења.

Поновно окупљање слушалаца

На многим интернет станицама и блоговима где се окупљају они који програм емитују без дозволе, могу се наћи информације о томе на којим се фреквенцијама након гашења поново емитују пиратски медији. На једној од таквих страница стоји и информација за све оне који слушају програм Народног радија. „Народни радио, који емитује програм без дозволе у Београду, од пре неколико дана може се слушати само на фреквенцији 87,5 МХз , јер је фреквенција 99,4 МХз угашена“, стоји на једном сајту вест која је објављена пре скоро две године.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси