Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Човек свих режима: Тијанић на челу РТС-а до 2014.?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: BizLife.rs

Човек свих режима: Тијанић на челу РТС-а до 2014.?

Упркос најавама да ће бити смењен чим нова власт буде формирана, Александар Тијанић остаје директор Јавног сервиса до краја другог мандата 2014, пише Курир.

 

Тако ће, како пише тај лист, Тијанић на челу РТС-а бити целу деценију.

Курир подсећа да је од 2004, када је први пут именован за директора РТС, Тијанић испратио три владе и сваки пут спремно дочекао нову, што се десило и овај пут.

Он ће остати на челу националне телевизије до краја другог мандата, који му истиче 2014. године. Напредњаци су се у кампањи истицали изјавама да ће првог дана када дођу на власт сменити Тијанића. Од те намере се, изгледа, одустало, а у СНС нису јуче желели да открију разлог.

Управо је Курир почетком јула писао о томе да би на чело Радио-телевизије Србије уместо садашњег Александра Тијанића, доћи естрадни менаџер Зоран Башановић.

Заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције Горан Караџић рекао је за Курир да је избор генералног директора РТС извршен у складу са Законом о радиодифузији. "После пријаве на јавном конкурсу, поново га је изабрао УО РТС, који једино може да га смени", каже Караџић и додаје да у том случају, према закону, функција престаје једино оставком или смрћу.

Тијанић је, иначе, на чело РТС дошао је у време прве владе Војислава Коштунице, коме је, док је вршио функцију председника СРЈ, био саветник за медије (2001-2003).

Тада је због његовог доласка цео УО РТС поднео оставку, јер "не испуњава формални услов - завршен факултет" (студирао је ФПН, али није дипломирао) и знање страног језика, али Тијанић није отишао.

Претходно је 2001. осујећен његов долазак на чело Политике, па је Тијанић за тадашњег премијера Зорана Ђинђића написао једну од најцитиранијих реченица: "Ако Зоран Ђинђић преживи, Србија неће".

Пре петооктобарских промена, важио је за човека блиског породици Милошевић, пише даље Курир и додаје да се у јавности сматра да се приближио Мири Марковић 1988, када је договорио интервју за загребачки Старт, те да је она наводно заслужна за његово именовање за министра информисања у влади Мирка Марјановића 1998.

Тијанић је 90-их радио као главни уредник БК телевизије Богољуба Карића и државне ТВ Политика. С таквим везама створио је дубоке контроверзе и мишљење да је човек за све режиме, додаје Курир.

 Тијанићева изјава  о принудној наплати ТВ претплате.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси