Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Орвелова "1984" у Шпанији: Отпуштају новинаре јер критикују владу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: BizLife.rs

Орвелова "1984" у Шпанији: Отпуштају новинаре јер критикују владу

Шпанска десничарска влада оптужена је за ућуткавање другачијег мишљења након што је неколико угледних новинара добило отказе зато што нису пљескали владиној политици штедње која је потребна како би добили међународну помоћ за посрнуле банке.

 

Неколико новинара је "почишћено" са националне телевизије и радија. Најпознатија је водитељка јутарњег информативне емисије Лос Десаjунос, Ана Пастор. Телевизија тврди како је Пастор одбила да води вечерњи програм, док она каже како јој већ месецима нису дали да ради. "Нису желели рећи да сам отпуштена, али била сам. Нисам од оних који ће узимати државни новац, а не радити ништа", казала је Пастор. Новинарка верује да су политичаре наљутили интервјуи које је водила.

Откази новинарима уследили су након што је с места уредника информативног програма макнут Фран Љоренте којега је влада оптужила за политичку непристраност. Водитељ политичког talk showa Пабло Иглесиас Турион је казао да је влада преузела контролу над телевизијом и радијом те да новинари спроводе њихов политички програм.

"Никада у шпанској историји након диктатуре генерала Франка контрола над телевизијом и радијом није била толико снажна као данас", рекао је Турион за РТ и додао да је влада у рукама банака и тржишта, а јавна телевизија ће бити 'Министарство истине', као у књизи Џорџа Орвела", казао је водитељ подсећајући на дело "1984." у којој се описује живот у тоталитарној држави.

Раније су се о постављањима на јавној телевизији консензусом договарале највеће странке и синдикати. Али, од када је премијер постао десничар Мариано Рахој ситуација се драстично променила.

"На жалост, Рахојова влада је променила закон и сада има апсолутну контролу над телевизијом без икаквог договора са странкама и синдикатима. Ситуација је ужасна", рекао је Турион.

Шпанска економска криза натерала је нову конзервативну владу да ради уступке ЕУ. Рахој је увео велики број непопуларних мера штедње у временима када све више људи на улицама протестује због растућег сиромаштва и незапослености.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси