Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СЕЕМО поздравља одлуку Николића о помиловању Шаша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Бета

СЕЕМО поздравља одлуку Николића о помиловању Шаша

Медијска организација Југоисточне Европе (СЕЕМО) поздравила је данас одлуку председника Србије Томислава Николића да помилује Ласла Шаша, који је био на издржавању затворске казне због увреде вође екстремистичког мађарског покрета "64 жупаније".

Николић је испунио захтев новинарских удружења у Србији и СЕЕМО, наводи та медијска организација и преноси Николићеву изјаву да је одлуку о помиловању донео јер верује у слободу изражавања као фундаментално право и јер нико не треба да буде осуђен на 150 дана затвора због објављеног мишљења.

СЕЕМО наводи да је Ласло Шаш, повремени сарадник у медијима на мађарском језику у Војводини, био осуђен зато што је у априлу у рубрици "Писма читалаца" у новосадском дневнику Мађар со увредио вођу екстремистичког мађарског покрета "64 жупаније" Ласла Тороцкаја.

Шаш је осуђен 4. фебруара 2011. године на новчану казну од 150.000 динара, а пошто није имао новца да плати казну, 20. јула сам се пријавио на издржавање затворске казне од 150 дана у Окружном затвору у Суботици.

Из затвора је ослобођен 3. августа након одлуке о помиловању.

"Поздрављам одлуку председника о помиловању. То означава добар почетак за нову власт у Србији и њено поштовање за слободу медија", рекао је генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси