Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шаш: Наставићу да говорим оно што мислим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Танјуг

Шаш: Наставићу да говорим оно што мислим

Шаш је, после сусрета са Николићем, рекао новинарима да му је председник пружио уверавања да у Србији људи више неће бити осуђивани због јавно изречног мишљења.

 

Новинар из Суботице Ласло Шаш, који је осуђен због увреде лидера мађарског десничарског покрета "64 жупаније" Ласла Торацкаија, а потом помилован одлуком председника Србије Томислава Николића, изјавио је данас да је правда задовољена, али да је разочаран чињеницом да није имао ничију правну помоћ, па чак ни од Националног савета мађарске националне мањине.

Шаш је, после сусрета са Николићем, рекао новинарима да му је председник пружио уверавања да у Србији људи више неће бити осуђивани због јавно изречног мишљења, и да га је то охабрило да и убудуће говори оно што мисли.

"Испричали смо се као да се знамо 100 година, лепо је било. Драго ми је што ме је примио. Испричао сам како је текло суђење и какве сам доказе понудио. Ја сам мислио да ће ти доказе да среде Тороцкаија, али су мене прогласили кривим. То је за мене било непојмљиво, не знам како тако нешто може да се деси у Србији", рекао је Шаш.

Он је, по тужби Торацкаија, осуђен због текста који је 24. априла 2007. године објавио у рубрици писма читалаца листа "Мађар со" на плаћање одштете од 150.000 динара, али је, пошто није имао новац, упућен на издржавање затворске казне.

Објаснивши да је после смрти свог адвоката, који га је заступао бесплатно, морао да се брани сам, будући да живи од скромних хонорара и женине пензије, и да је због тога што није познавао правне процедуре, осуђен само недељу дана пре застаревања предмета.

Новинар Шаш (69) робијао је 15 дана у Окружном затвору у Суботици, а испред затвора су га 3. августа дочекале бројне колеге, које су након пресуде успеле да анмирају новинарска удружења и медије и о његовом случају известе ширу јавност.

Николић: Борба за слободу мишљења

Николић је, како је саопштила Прес служба председника, одлуку о помиловању Шаша донео 3. августа, на основу Устава Србије који признаје да међународни прописи имају супрематију над домаћим прописима, а Универзална декларација о људским правима у члану 19 прокламује слободу изражавања и слободу мишљења, без икаквог ограничења.

Шаш се захвалио председнику Николићу на помиловању и изразио велико задовољство што је цео процес, од тренутка подношења захтева до изласка из затвора, трајао само два дана.

Шаш је председнику Николићу уручио поклон, уље на платну, које је сам израдио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси