Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Илегалне радио-станице и у „Смедеревцу”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2012.

Аутор: А. Апостоловски Извор: Политика

Илегалне радио-станице и у „Смедеревцу”

Рател евидентирао 34 пиратска радио-емитера широм Србије. – На „црно” ради и пет ТВ станица



Унутрашњост белог комбија опремљена је као командни електронски центар, а момци у њему, са шифрованом ознаком Рател, лове помоћу ових уређаја радио-пирате који се јављају са најразличитијих кота – од урбаних скровишта у Београду или Новом Саду, до земуница или тавана у Меленцима или Руском Крстуру.

У извештајима радио-ловаца наводи се да су „станице на црно” скриване на најневероватнијим местима, у подрумима или у собама, по сеницима, а један је скриван и у „смедеревцу”. У најновијем извештају Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) налази се 34 таква радијска и пет ТВ илегалаца, који, како се стручно каже, неовлашћено користе радио-фреквенцијски спектар.

Међу њима има заиста занимљивих појава на кратким таласима, попут Радио Култа из Пожаревца, Радио Шехерезаде из Земуна, све до Космоса у Лазаревцу или пријепољског радија са симболичним називом Енигма. Радио Балкан (Радио Фокус) емитује програм са 11 локација, док Радио Цитy из Београда и Радио Оп-топ, из Тополе пуштају песме и након одузимања дозвола.

Служба за контролу Ратела надзире коришћење радиофреквенцијског спектра на целој територији Србије из стационарних контролно-мерних центара у Добановцима и Нишу, али српски пирати су веома вешти, тако да се прави лов заправо одвија из посебно опремљених мерних возила која крстаре Србијом.

– Сви записи контролора уносе се у базу контролно-мерних података, а затим се анализирају, односно упоређују са подацима из издатих дозвола – кажу у Рателу, указујући да се понекад користе и информације добијене из пријава физичких лица или власника станица са дозволом.

Уколико се утврди да нека дифузна радио-станица нема дозволу, Републичка агенција за електронске комуникације, да би спречила даљи рад такве станице, има на располагању следеће могућности: да поднесе прекршајну пријаву, за неовлашћено коришћење радио-фреквенцијског спектра, затим, да поднесе кривичну пријаву, за обављање делатности без одобрења надлежног органа, или да пријави нелегалан рад дифузне станице органима који имају овлашћења да спрече рад станица без дозволе.

То су Републичка радиодифузна агенција (РРА) и инспекција надлежног министарства (до сада је то било Министарство за културу, информисање и информационо друштво, а убудуће ће то бити Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација).

– Републичка радиодифузна агенција може да обустави рад нелегалне станице печаћењем објекта из ког се емитује програм или емисионе опреме или да, уколико власник то не дозволи, покрене кривичну пријаву – објашњавају у Рателу, наглашавајући да инспекције Министарства могу по Законо о електронским комуникацијама и да одузимају опрему којом се врши нелегално емитовање.

У Рателу, међутим, наводе да су видљиви резултати рада судова, у чијој надлежности су прекршајни и кривични поступци, уз оцену да поступци дуго трају, да често долази до застаревања случајева, док новчане казне нису велике, а опрема се, по правилу, не одузима, што често доводи до наставка нелегалног рада.До сада се као најефикаснији начин прекидања рада дифузних станица без дозволе показало укључивање Тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала.

Наиме, ако тужилаштво оцени да је потребно да се прекине рад неке дифузне станице без дозволе, издаје налог и сва потребна овлашћења Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала или полицијској управи на чијој територији се налази станица. Налог садржи и обавезу привременог одузимања опреме.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси