Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Каиро: Прва ТВ станица коју воде потпуно забрађене жене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 08. 2012.

Аутор: Јован Ристић Извор: Бета

Каиро: Прва ТВ станица коју воде потпуно забрађене жене

КАИРО, 1. августа 2012. (Бета) - У Египту је почела да ради прва ТВ станица на којој искључиво раде забрађене жене - са велом преко целог лица, тако да им се виде само очи, јавља амерички Си-Ен-Ен (CNN).

 

ТВ канал Марија, први те врсте у свету, стартовао је на муслимански свети месец Рамазан, а док не нађе довољно средстава за самостално деловање, гостоваће по четири сата дневно на приватном каналу Ал-Ома, који се може гледати на целом Блиском истоку.

Комплетан персонал волонтира и обавезно носи никаб, тамну тканину којапокрива цело лице.

 На снимку који је постављен на Си-Ен-Ен -овом сајту могу се видети потпуно забрађене жене како читају вести и управљају ТВ камерама. Свака од њих је скроз у црном и носи кожне рукавице. Виде им се само очи.

Занату их повремено учи директор Ал-Оме, Ислам Абдалах, који се може видети на снимку како саветује једну забрађену волонтерку ТВ Марије у вези са коришћењем ТВ камере.

Хеба Серак-Един, која се запослила на ТВ Марија као режисер и камерман, прича на снимку о узалудним покушајима да нађе посао, и како су је потенцијални послодавци одбијали само зато што носи никаб. "Говорила сам им да се нећу појављивати пред камером, да мој никаб неће бити видљив", рекла је Сераг-Един, оцењујући да ТВ мреже одбацују сваки концепт никаба на радном месту.

Према њеним речима, ТВ Марија је коначно место где жене са никабом нису маргинализоване, и где о њима може да се прича без дискриминације. На државним универзитетима забрањено је носити никаб приликом испита и у спаваоницама, што је био предмет бројних судских спорова. Тврди се и да је тржиссте рада ненаклоњено женама које носе пуни вео.

Програм ТВ Марије се емитује из једног стана у источном Каиру, који такође користи особље Ал-Оме. Мушкарци повремено помажу женама да померају обојене дрвене панеле и обављају друге техничке задатке.

У обуци помажу и жене које не покривају лице већ марамом покривају косу, али је циљ да ТВ Марија у потпуности зависи од жена које носе никаб.

Директорка ТВ Марије, Ала Абдалах каже да је цео њен тим радећи ТВ програм добио доказ да је уистину способан да ради тај посао.

"Покушавамо да створимо боље друштво после земљотреса слободе који се догодио 25. јануара (2011. године)", рекла је Ала Абдалах и оценила да би египатски интелектуалци требало да подрже њено право да искаже свој став и њено настојање да један маргинализовани део друштва добије глас.

Критичари ТВ Марије тврде да овај канал представља потпун заокрет у односу на циљеве "Арапског пролећа".

Неки кажу да се, без обзира на реторику о женским правима, ту заиста ради само о реторици. Други изражавају бојазан да ће успон политичког ислама у Египту радикализовати друштво.

Ала Абдалах каже да је заговорник слободе на слободно изражавање, "све док се (та слобода) не односи непријатељски према исламу".

Према њеним речима, "секуларни и либерални" канали су "деструктивни"у смислу да промовишу идеје које би могле да преобликују друштво.

Абу Ислам Абдалах, власник ТВ канала Ал-Ома и отац Але Абдалах, уверен је да ТВ Марија доноси равнотежу и да се наглашавњем никаба бори против "расистичког односа" према женама које носе никаб.

Ал-Ома на арапском значи нација, и на њој се пуно говори против ширења хришћанства у Египту, али на ТВ Марији је много мање тога, а и сам канал је назван по жени за коју се верује да је била коптска, то јест хришћанска жена пророка Мухамеда.

Ала Абдалах сматра да програмска политика ТВ Марије, оријентисана на жене и културу "а у религиозним оквирима" има можда и већи потенцијал од ТВ станице њеног оца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси