Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Oдлука Комисије за жалбе Савета за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 08. 2012.

Извор: Блиц

Oдлука Комисије за жалбе Савета за штампу

Комисија за жалбе Савета за штампу, на седници одржаној 26. јула 2012, једногласно је донела одлуку да је текстом „Психијатријски болесник извршио самоубиство”, објављеним 23. јуна 2012, дневни лист „Блиц“ прекршио Кодекс новинара Србије и то одредбе одељка 6, тачка 1. и 2, које прописује обавезу новинара „да поштују приватност, достојанство и интегритет људи о којима пишу”, односно да „новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације и преношење ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих или су тешко погођени материјални и други интереси грађана“.

Обавезује се дневни лист „Блиц“ да објави ову одлуку комисије. Комисија жалбе прихватила је жалбу коју је поднела мајка особе која се убила, наводећи да се њен син у тексту, без икаквог објашњења, назива психијатријским болесником.

Она је истакла и да је његова приватност и приватност породице нарушена и тиме што је објављено и његово име и назив насеља у којем је живео. Чланови Комисије оценили су да је објављивањем спорног текста повређена приватност и достојанство како жртве трагедије, тако и њене породице.Комисија је, такође, једногласно закључила да, сагласно одредбама Кодекса новинара Србије, чак и уколико надлежни држани органи објаве податке који спадају у домен приватности починиоца или жртве, медији ту информацију не смеју да преносе.

Због тога је оцењено да и у овом случају не може бити оправдање то што информација да је, „према сазнањима полиције, реч о психијатријском болеснику” потиче од начелника локалне полиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси