Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ласло Шаш мора бити ослобођен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2012.

Аутор: А. Исаков Извор: Политика

Ласло Шаш мора бити ослобођен

Новинарска удружења покренула су иницијативу за помиловање, али сам осуђени новинар треба да тражи помиловање Суботица – Каталин Шаш, супругу заточеног новинара Ласла Шаша, прекјуче је у породичној кући у Суботици посетио Славиша Грујић, потпредседник покрајинске Владе и секретар за културу и јавно информисање.

 

– Ласло Шаш мора да буде ослобођен, држава треба да га пусти на слободу и да нађе речи да му објасни зашто је седео у затвору сада већ седам дана – рекао је Грујић, и додао да је „мало рећи да је бесан што се новинари не само процесуирају по овом основу, већ и шаљу у затвор”.

Покрајински секретаријат, рекао је Грујић, тражи аболицију за Шаша, а уколико до тога не дође, већ се разрађују могућности да се прикупи новац за откуп његове слободе. Ласло Шаш налази се у Окружном затвору у Суботици због тога што је пресудом Основног суда од 4. фебруара 2011.  оцењено да је увредио Ласла Тороцкаја, вођу екстремистичког окрета „64 жупаније” и да треба да плати казну од 150.000 динара. Како Шаш нема прихода, новчана казна му је преиначена у 150 дана затвора, и од 20. јула је на одслужењу казне.

Покрајински секретар Грујић каже да су овакве срамне пресуде, где се као тужитељ појављује особа којој је било забрањено да уђе у нашу земљу, могле бити избегнуте да је усвојена иницијатива АП Војводине од пре неколико година о забрани деловања екстремистичких организација. С обзиром на то да пресуда Основног суда о кривичном делу увреде оставља могућност Тороцкају и да тражи новчану одштету, Грујић сматра да овај случај треба да отвори заједничку акцију струковних удружења и Секретаријата да се њему помогне у евентуалној новој одбрани.

Каталин Шаш још није посетила супруга у затвору, чули су се телефоном и он се добро осећа. Новинарска удружења УНС, НУНС и НДН покренула су иницијативу за помиловање Шаша, али сам осуђени новинар треба да тражи помиловање од председника државе. Прикупљање новца којим би се исплатио остатак његове казне такође је опција о којој се говори, али за сада се чека да ли ће његова молба за помиловање бити усвојена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси