Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чистка на ХРТ-у - смена 40 уредника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2012.

Извор: Б92, "Вечерњи лист"

Чистка на ХРТ-у - смена 40 уредника

Загреб -- Четрдесет запослених на разним уредничким позицијама на Хрватској телевизији биће смењено или прераспоређено на ниже позиције, јавља "Вечерњи лист".

 

 

Дешавања из претходних дана, која запослени називају "Бартоломејска ноћ", незапамћена су у овој кући, а највероватније ће довести до нове ескалације сукоба у ХРТ-у. Лист наводи да је ново руководство заменило чак седам од девет уредника програмских секција или редакција новим људима, који су сада вршиоци дужности.

"Ново руководство је за пет дана донеоло одлуку о смени барем 40 виших уредника програмских секција, рубрика, одељења и конкретних емисија, а таква се масовна кадровска рокада на ХРТ-у не памти у последњој деценији", пише "Вечерњи". Један од смењених запослених на Хрватској телевизији је упитао по којим критеријумима су смене извршене.

"Да ли је могуће да је баш свих 40-ак уредника на ХРТ-у неспособно? Неки јесу, али немогуће је да баш сви не ваљају, као што је немогуће да ће их заменити само врхунски професионалци. Ко је урадио анализу рада, зашто то ново руководство не предочи јавности? Конкретне бројке постоје, али нови челници и да су хтели нису могли за ово време да спроведу анализу. Јасно је да се смене темеље на произвољним закључцима и одлукама", каже он. Смењени уредници најавили су да ће се правним путем борити против смена, јер матрају да су добро радили свој посао и да нема разлога за промене. Како пише "Вечерњи", ситуација је "законски компликована", јер се поставља питање да ли је смена уредника правно утемељена. "Кадровски цунами би могле закочити правне процедуре које би могле да потрају. Зато се намеће питање чему све ово, када се за шест месеци мора спровести редовни избор уредника на ХРТ-у", пише "Вечерњи".Деан Шоша, в.д. главног уредника ХТВ-а, одбацио је оптужбе о чисткама."Именовао сам само седам нових људи на позиције уредника програма или редакција. Од њих слободне руке за кадровске измене има само нова уредница Информативног програма. Ипак, нису смијењени сви. Уредник образовног и религијског програма остао је Марио Рагуж, а уредница редакције за програм културе Влатка Коларовић", каже Шоша.

Највише измена догодиће се у Информативном програму, у којем би без позиција требало да остану бројни познати новинари, уредници и водитељи, као што су Синиша Ковачић, Тончица Чељуска, Сандра Крижанец, Мислав Тогонал, Иван Јабука, Петар Влахов и многи други.

И в. д. уреднице Информативног програма Сања Миклеушевић-Павић одбацила је оптужбе о неселективном смењивању у њеном ресору и рекла да је "проблем у томе што неки мисле да једном уредник значи увек уредник".

 

Порезници траже 300 милиона куна

Осим проблема са организацијом, ново руководство ће морати да се ухвати у коштац и са порезницима. Наиме, Пореска управа је одбила молбу ХРТ-а да одложи наплату 300 милиона куна дуга на име неплаћеног ПДВ-а од 2004. до 2008. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси