Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српске породице из Братунца туже Блиц и Бету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2012.

Аутор: Драган Башовић Извор: Правда

Српске породице из Братунца туже Блиц и Бету

БЕОГРАД – Међународна иницијатива за праћење антисрбизма (МИПА) тужиће преко свог адвоката Феђе Димовића агенцију Бета и дневни лист Блиц због кршења закона Републике Србије о облигационим односима и јавном информисању јер су „нанели душевни бол породицама српских жртава из Братунца“ и „пропустили да провере истинитост информација у извештају са комеморације“.

 

- Агенција је у свом тенденциозном извештају, који је пренео и додатно у наслову појачао Блиц,  починила груб чин антисрбизма, искривљујући чињенице док се нису уклопиле у шаблон по коме су Срби злочинци и монструми, а остали њихове жртве, чак и у случају када је истина сасвим супротна, а такво искривљење прекршај етичких и правних норми. Оклеветана комеморација је понела прикладан назив „20 година злочина без казне“. Ми ћемо у сарадњи са Димовићем и Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске омогућити жртвама да поднесу тужбе против Блица и Бете – рекао је Мирослав Илић из МИПА.

Према његовим речима, новинари Блица и Бете су отворили нове ране породицама жртава на дан када се сећају својих најмилијих, док је од медија у Србији само Правда и пренела саопштење које је МИПА објавила на Фејсбуку.

- Ниједан светски и скоро ниједан регионални медиј није известио о комеморацији у Братунцу, изузетак су Ал Џазира која је је уемсто 3267 навела да је било 69  српских жртава и Блиц који је нашу комеморацију назвао увредом за сребреничке жртве.  Петровданске дане Блиц је назвао фешта. Нико осим Правде и сајта  antisrbizam.com у Србији није на објективан начин известио о нашој комеморацији и пренео наш протест због извештраја Бете, Блица и Ал Џазире. Од београдских медија то је учинио и један београдски лист, али само у издању за Републику Српску. Што се тиче Ал Џазире и умањења број српских жртава, није нам намера да се обрачунавамо са светским меијима већ да уведемо ред у својој кући. Срби  сами не поштују своје жртве и зато смо сазвали ову конференцију за штампу и зато ћемо поднети тужбу  – рекао је Илић.

Петровдански дани посвећени палима у одбрани својих огњишта и породица

У име породица српских жртава новинарима се обратио Младен Грујичић из Сребренице нагласивши да је организација Петровданских дана била достојанствена манифестација без било чега увредљивог јер су концерате одржавали црквени хорови изводећи православна духовна дела.

- Срби братуначког краја пали су бранећи своја огњишта и своје породице. Да су Петровдански дани фешта то би значило да ми сами не поштујемо своје жртве. То су дани када достојанстевено одајемо почаст страдалим током рата, а оваква слика о нама какву су дали у Блицу један је камен око врата који ће, ако и даље будмо ћутали, да буде све тежи и тежи – нагласио је Илић.

Адвокат: Класичан случај необјективног извештавања

Адвокат  Димовић је истакао да говор мржње присутан у извештајима Бете и Блица значи дискриминацију српских жртава.

- Вређа се сећање на те људе и наноси душевна бол што само по себи  даје могућност оштећеноме да поднесе тужбу и да тражи правичну накнаду.  Породице имају право да захтевају да Блиц и Бета са једаком пажњом објаве њихову причу,  значи на насловној страни Блица и на сајту Бете. Овде је реч о класичном случају необјективног извештавања Није испоштовано оно што закон наводи као новоинарску пажњу где новинар пре објављивања мора да провери истинитост информације коју објављује. А у извештају су изјаве само изјаве Ћамила Дураковића емира суљагића који на лош начин гоовре о комеморацији сроси жртвама у Сребреници и Братунцу, а да ни Блиц ни Бета нису нашли за сходно да контактирају организаторе комеморације српским жртвама – рекао је  Димовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси