Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинару пет месеци затвора за увреду вође екстремистичког покрета „64 жупаније”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2012.

Аутор: А. Исаков Извор: Политика

Новинару пет месеци затвора за увреду вође екстремистичког покрета „64 жупаније”

Шездесетдеветогодишњи Ласло Шаш провешће у затвору 150 дана јер је суд оценио да је у рубрици Писма читалаца у листу „Мађар со”, увредио Ласла Тороцкаја

 

Суботица – У петак, 20. јула, у подне новинар Ласло Шаш (69) сам је дошао у Окружни затвор у Суботици да одслужи затворску казну од 150 дана. Пресудом Основног суда у Суботици од 4. фебруара 2011. године Шаш је проглашен кривим за кривично дело увреде пошто је у тексту објављеном у листу „Мађар со”, у рубрици Писма читалаца 24. априла 2007. године увредио Ласла Тороцкаја, вођу покрета „64 жупаније”. Суд му је одредио новчану казну у износу од 150.000 динара. Како казну није уплатио у року од осам месеци, Основни суд је 24. априла ове године донео решење којим му се новчана казна преиначује у затворску у трајању од 150 дана. Пре одласка у затвор некадашњи сарадник листова „Мађар со” и „Хет нап” више пута је поновио да нема новца за казну с обзиром на то да није стекао пензију, да нема прихода и да он и супруга живе од њене скромне пензије.

 

Ласло Шаш је кажњен по члану 170, став 2. Кривичног законика Србије који прописује да се за увреду изнету у средствима јавног информисања изриче казна у висини од 150.000 до 450.000 динара.

 

Тако је строга казна затвора од готово пет месеци за хонорарног новинара била једино могуће правно решење након изрицања овакве пресуде. Суд је Шаша казнио по тужби Ласла Тороцкаја, вође „64 жупаније”, десног екстремистичког покрета како га квалификује МУП Србије, из Мађарске. Име покрета је сећање на време када се Мађарска, у оквиру Аустроугарске монархије, простирала на готово двоструко већој територији од данашње и где се политичка управа одвијала посредством 64 жупаније. Ласлу Тороцкају је од 2008. до 2010. године био забрањен улазак у Србију, па је и то био један од разлога дугог трајања
судског поступка против Ласла Шаша.

 

Како стоји у пресуди, Шаш је крив што је написао да је Ласло Тороцкај дволичан, да је посредством Савеза војвођанских Мађара постао непожељан пред српским властима, да се чуди што су га уопште пустили из Републике Мађарске, да је приликом опсаде телевизије у Мађарској био хушкач, да га чуди да није чуо о поновном хапшењу Тороцкаја, већ о његовом захтеву о исплати 10 милиона форинти штете, те да се на интернет-страни „Капу” посетиоци могу уверити како човек може да се сроза. Суд је оценио да је Шаш био свестан да су ове реченице увредљиве али да их је и поред тога објавио. У образложењу пресуде пише да суд не може да узме у обзир одбрану окривљеног Шаша по којој је оваквим текстом желео да заштити овдашњу омладину од великог мађарског национализма.

 

На изречену пресуду жалио се Шаш, коме је у међувремену преминуо адвокат и није имао новца за другог, али и Тороцкај, а Апелациони суд у Новом Саду је 19. априла 2011. одбио обе жалбе, и потврдио пресуду Основног суда у Суботици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси