Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јубилеј "Привредног прегледа"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2012.

Извор: Привредни преглед

Јубилеј "Привредног прегледа"

Данас је из штампе изашао 16000. број Привредног прегледа - јубилеј којим се може похвалити мало редакција у Србији, али и на Балкану.

Ако је тачна констатација да је време најбољи судија квалитета, онда трајање Привредног прегледа потврђује истински квалитет листа који се определио да увек буде на страни својих читалаца, привреде и привредника. Захваљујући професионалном извештавању и разноврсном садржају, Преглед је стекао кредибилитет у јавности и значајан број читалаца различитог образовања, старости и друштвеног статуса. Увек објективан и едукативан, спреман да критикује, анализира и прогнозира, трудио се да својом уређивачком политиком олакша пословање и учини га бољим и профитабилнијим.

Странице Привредног прегледа годинама су биле отворене за пријатеље и непријатеље, за слободно мислеће умове, за другачије аргументе и супротстављена мишљења. Преглед је нудио различите погледе и истину, па је ваљда то тајна за трајање и поверење. За ових 89 година генерације и генерације новинара исписивале су економску историју Србије, бивше Југославије и Балкана на преко 400 хиљада страница. То је највећа књига из економије са лекцијама о тржишту, комунистичком и социјалистичком управљању привредом, до транзиције и либерално-финансијске олигархије. Та књига се још увек пише новим лекцијама о светској кризи, евру, глобализацији и ко зна још све каквим економским чудима које ће свет измислити. Први број Привредног прегледа изашао је 4. марта 1923. године, када је група српских студената у Бечу решила да у Србији оснује економски лист по угледу на тадашњу штампу у Европи. Био је то недељни лист за трговину, занатство, индустрију и банкарство и пољопривреду. Ако прелиста први број, читаоцу ће се учинити као да је време стало. Уз берзанске извештаје, са тржишта роба и валута ту су и текстови о стању у нашем сточарству, отплати хипотекарних кредита, проблемима малих фирми... Главни уредник Милан Ивезић у уводнику критикује политичке странке и владу да се не свађају и да коначно крену да се баве посрнулом српском привредом. Да нема датума, мислили бисмо да се коментар односи на данашњу Србију а не на ону из 1923. године. Изгледа да су нам празна државна каса, незапосленост и руинирана привреда стални пратиоци. Данас је Привредни преглед издавачка фирма у којој ради 80 запослених, који сваки дан припремају дневне новине и четири месечна часописа, Историју, Миленијум, Дијету и лепоту и Здравствени преглед. Ту су и две годишње акције које су временом израсле у највеће привредне манифестације у земљи: Најбоље из Србије (годишњи избор брендова) и Избор аутомобила године, као и специјални прилози: Земља партнер, Банке, Грађевина... Привредни преглед се продаје у претплати, а од 2003. године се може купити и на трафикама

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси