Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Продаје ли се ТВ Авала?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2012.

Аутор: Јелена Чалија Извор: Политика

Продаје ли се ТВ Авала?

Демантовани наводи о продаји ТВ Пинк, али још се званично не зна да ли ће бити продата Телевизија Авала

 

Телевизија Пинк се не продаје, али да ли ће бити продата ТВ Авала, такође телевизија са националном фреквенцијом у којој је Жељко Митровић мањински власник, јуче се није могло званично сазнати.

У медијима је незванично објављено да је постигнут договор о продаји ТВ Авала, док су преговори о промени власништва у ТВ Пинк у завршној фази. Појавили су се и наводи о могућим купцима. Према њима, за Телевизију Авала заинтересовани су страни купци, али и породица Карић, власници БК телевизије, док је начелни договор о продаји ТВ Пинк Жељко Митровић, власник „Пинк медија групе“, недавно постигао са компанијом СББ. Званично: никаква продаја ни промена власништва није обављена. Будући да је у оба случаја реч о телевизијама са националном фреквенцијом, власници су дужни да о промени у структури власништва обавесте Републичку радиодифузну агенцију (РРА) која то мора да одобри. Овом телу, међутим, нико се није обратио за промену власничке структуре било ког националног емитера, па ни ТВ Пинк ни ТВ Авала, изјавио је за наш лист потпредседник Савета РРА Горан Караџић.

–  За нас је то само новинарска спекулација и ништа више јер нам се нико није обраћао у вези са тим. Иначе, пре промене власничке структуре неопходно је да сваки емитер, без обзира на то да ли је национални или локални, добије сагласност РРА. Тада у оквиру својих надлежности проверавамо да ли ће променом власничке структуре доћи до недозвољене медијске концентрације, желимо да видимо ко су људи који улазе у власништво, уместо кога улазе, у ком проценту, да ли ће евентуално преузимањем бити нарушен закон у оном делу који говори да више од 50 одсто мора бити у власништву домаћег правног лица. Када су национални емитери у питању, зовемо и на разговоре, како оног ко излази из привредног друштва или друштва са ограниченом одговорношћу, тако и оног ко улази уместо њега. Након свега тога, Савет на својој седници доноси одлуку да ли даје или не даје сагласност за промену власничке структуре. То је процедура која траје око месец или месец и по дана, дакле, није нешто што може да се деси преко ноћи – каже Караџић.

Телевизија Пинк саопштила је јуче да у овој години нису преговарали ни са једним партнером о продаји, нити планирају да то учине у дужем периоду. Наводе о куповини ове телевизије демантовали су и у СББ-у. У одговорима достављеним „Политици“ истиче се да су информације да преузимају Митровићеву телевизију нетачне.

„Са Пинком сарађујемо, они су наши стратешки партнери. Прошле године водили су се преговори око куповине ТВ Пинк, али договор није постигнут“, кажу у СББ-у.

У саопштењу ТВ Пинк наводи се и да мањински пакет који Жељко Митровић поседује у ТВ Авала, а то је 4,95 одсто, није продат. Један од већинских власника, Данко Ђунић, који има 45 одсто акција, није јуче одговарао на наш позив, па се није могло сазнати да ли се разматра продаја већинског дела. Запослени на Телевизији Авала са којима смо разговарали објашњавају да су о наводима да је постигнут договор о продаји сазнали из медија, као и да им ништа званично није речено. Они додају да од почетка маја не праве сопствени програм и да практично и не долазе на посао, као и да им је недавно речено да нове годишње одморе искористе до 1. септембра, али и да им није објашњено због чега.

Један од потенцијалних „купаца“ чије се име појавило у јавности, породица Карић, нема планове да  преузме ТВ Авала. Јадранка Тасић, портпарол Покрета снага Србије, каже да они неће куповати ниједну телевизију.

– Власници не желе да преузимају дугове неких других људи. Планирамо да правимо своју телевизију, кренемо испочетка са БК телевизијом и у некој следећој расподели фреквенција конкурисаћемо и ми. Иначе, емитујемо БК телевизију на Јутјубу и већ смо кренули у формирање редакције која ће до краја године озбиљно почети да се бави својим послом и онда ћемо на здравим основама конкурисати за фреквенцију – наводи Јадранка Тасић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси