Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Даљи процес за претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Преглед

Даљи процес за претплату

РТС ће предложити Влади нова решења за финансирање

Радио-телевизија Србија (РТС) предложиће Влади Србије нова законска решења како би се испунила обавеза државе да, сходно европској пракси, обезбеди РТС-у стабилан и довољан извор финансирања. Та решења треба да изједначе права и обавезе грађана Београда и Новог Сада, који су прошлог месеца у више од 60 процената платили ТВ претплату, и остатка Србије, где се просечна наплата креће око 21 процента, саопштио је РТС.

Поводом одлуке Основног суда у Чачку да одбије тужбе јавног сервиса против грађана који нису плаћали претплату, саопштено је да ће јавни сервис пред тим судом предузети даља правна средства предвиђена Законом о парничном поступку. У саопштењу се истиче да одлука суда у Чачку створила неуједначену судску праксу у поступцима против тужених због неплаћања претплате и подсећа да РТС није тражио и није увео претплату већ да је та надокнада уведена одлуком Владе Србије 2002. године и Законом о радиодифузији.

Само нови закон, којим се обезбеђује финансирање јавног сервиса, мења садашњу законску обавезу грађана да плаћају надокнаду за јавни сервис у овом облику, наводи се у саопштењу и истиче да по важећим прописима РТС не наплаћује претплату већ да је тај посао поверен ЕПС-у.

РТС је обавезан да, штитећи интерес грађана који редовно плаћају претплату, утужује грађане који не плаћају претплату и у поступку прилаже финансијске картице са подацима добијеним од ЕПС-а, које већина судова прихвата као веродостојену исправу, саопштено је. Основни суд у Чачку одбио је 311 тужби Радио-телевизије Србије поднетих против грађана који нису плаћали телевизијску претплата, рекла је прекјуче Светлана Крунић Тасевски, вршилац дужности председника тог суда. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси