Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протести новинара у Мексику због убиства троје колега: Последња жртва рекла да "страхује за свој живот"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2022.

Аутор: telegraf.rs Извор: telegraf.rs

Протести новинара у Мексику због убиства троје колега: Последња жртва рекла да "страхује за свој живот"

Мексико је једна од најопаснијих земаља на свету за новинаре, а око 145 новинара је убијено у периоду од 2000-2021. године

Мексички новинари започели су протесте широм земље како би осудили недавна убиства троје новинара, захтевајући да се "стане на крај" некажњивости која је често карактерисала убиства њихових колега.

Протести су уследили после убиства искусне новинарке Лурд Малдонадо у недељу, отприлике три године након што је она покренула питање убистава новинара пред председником Андресом Лопесом Обрадором и рекла да страхује за свој живот, преноси агенција Ројтерс.

Судећи према телевизијским снимцима, демонстранти у централној мексичкој држави Пуебла положили су цвеће и свеће на улицу уз натписе "Љут сам због цензуре", док су у северној држави Чивава демонстранти на зиду исписали "Новинарство је ризик" и нацртали лице новинарке Малдонадо.

Израел Ибара, председник комуникационог факултета у Баха Калифорнији, рекао је да ће, ако влада и друштво не реагују, бити саучесници не само у убиствима Малдонадо и других новинара, већ и у "убиству слободе изражавања у Мексику".

Мексико је једна од најопаснијих земаља на свету за новинаре, а око 145 новинара је убијено у периоду од 2000-2021. године, према подацима међународне групе за људска права "Article 19".

Мексичке новинарске мреже гласале су за одржавање протестних скупова, који ће се поклопити са онлајн кампањама протеста.

- Хитно је да државне и савезне власти спрече нападе, заштите новинаре када су жртве и истражују почињене злочине - наводи се у саопштењу "Article 19".

Убиство Малдонадо у северном пограничном граду Тихуани, где је радила дуги низ година, уследило је после убиства још двоје мексичких новинара овог месеца.

Председник Лопес Обрадор, који је критикован због тога што није учинио више да заштити новинаре, рекао је да ће његова влада истражити и "рашчистити овај злочин како би спречила даља убиства новинара".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси