Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић – Ход по ивици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2022.

Аутор: Веран Матић Извор: Javniservis.net

Веран Матић – Ход по ивици

Одлука Основног суда који се прогласио ненадлежним због висине новчане накнаде јер превазилази његове законске лимите показује у којој мери је била значајна брзопотезна акција за прикупљање финансијских средстава за помоћ Милану Јовановићу и Јели Дељанин ради отклањања штете и обнове њиховог изгорелог дома.

Тужбени захтев брачног пара Јовановић-Дељанин износио је 4,4 милиона динара. Током суђења вештаци су утврдили да је штета на грађевинском објекту и електро инсталацијама 5,4 милиона динара. На тај начин је пређен лимит од 40 хиљада евра у динарској противвредности до којег суди Основни суд због чега ће предмет бити прослеђен Вишем суду у Београду као првостепеном.

Ова одлука је донета након трогодишњег поступања због чега не смем да се усудим ни да спекулишем колико ће трајати суђење на вишој инстанци. Подсећам да је овај поступак за накнаду штете на грађевинском објекту и електро инсталацијама покренут након споразума о признању кривице Бојане Шијачки (осуђена на шестомесечни кућни затвор и новчану казну) због помагања Александру Маринковићу да запали гаражу и кућу новинара портала „Жиг инфо“.

У случају новог суђења оптуженима за паљење куће које је заказано за 24. фебруар, предуслов за финансијску компензацију штете Милану Јовановићу је правоснажна пресуда након које је могуће тужити у другом спору. Из досадашњег искуства, већ сада можемо говорити о процесу који ће трајати годинама. А Милан Јовановић је у годинама када циљ изгледа далеко. Предалеко.

Ово што се догодило поново актуелизује мој предлог да се при Радној групи за безбедност и заштиту новинара оформи фонд којим би се финансијски помогли колегинице и колеге у период до окончања правоснажне пресуде која је предуслов за новчану надокнаду учињене штете. За сада није било претераног ентузијазма за ову иницијативу, што ме неће обесхрабрити да је поново актуелизујем на седницама овог тела. Последњи пут смо заседали прошле недеље након чега је објављено заједничко саопштење у вези са запаљивом реториком и недопустивим садржајима на медијима који ни данас не престају. А званична предизборна кампања још увек није почела…

Недавно сам представницима РЈТ и МУПа у РГ предложио да се уради ревизија неколико кључних нерешених случајева напада на новинаре и других догађаја који су третирани као драстично угрожавање безбедности новинара (од пребијања Жељка Маторчевића па до провале у станове три сараднице редакције КРИК и неколико других). А да би се ефикасније решавали случајеви напада и претњи према новинарима и до сада нерешени случајеви, мислим да је неопходно формирање тима специјализованог управо за угрожавање безбедности новинара. Мотивисан и фокусиран специјализован тим сигурно би гарантовао максималну ефикасност и трајну посвећеност решавању случајева, који иначе, протоком времена падају у заборав и сваким протеклим даном све их је теже решити.

Због тога поздрављам иницијативу УНС-а који ће тражити обнављање истраге за својевремено пребијање уредника портала „Жиг инфо“. Жељко Маторчевић је нападнут 9. октобра 2018. када му је сломљена јагодична кост, због чега је провео недељу дана у болници. Према његовим речима, полиција још увек није пронашла особу која га је пребила, док су кривичне пријаве које је подносио одбачене тако да још увек нико није одговарао за његово брутално пребијање. Стално подцртавам значај овог примера који је требао да буде аларм полицији и тужилаштву да ће се нешто још страшније догодити – што се нажалост ускоро и десило када је запаљена кућа Милана Јовановића.

Награђивана новинарка телевизије „Инсајдер“ Јелена Зорић исправно закључује да ће радно окружење за новинаре „бити безбедније када то не буде зависило од политичке воље.” Слажем се са њеном констатацијом. До тада морамо да се штитимо како знамо и умемо, свесни да без сарадње са државним, тужилачким и правосудним органима није могуће начинити помак набоље у овој области. Све време нас неколицина ходамо по ивици не желећи да узмакнемо, иако нам много тога не иде на руку. Предаја није опција коју разматрам и зато још увек не одустајем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси