Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о дигиталним услугама: ЕФЈ подржава амандмане којима се онлајн платформе обавезују на поштовање основних права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2022.

Извор: Цензоловка/ НУНС

Закон о дигиталним услугама: ЕФЈ подржава амандмане којима се онлајн платформе обавезују на поштовање основних права

Дана 20. јануара 2022. године, на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру гласаће се о Закону о дигиталним услугама (ДСА), предлогу закона који је осмишљен да обликује дигиталну будућност и очисти интернет. У будућности ће се нелегални садржаји лакше брисати, персонализовано оглашавање лакше мењати, манипулативни огласи ће бити забрањени и приступ важним подацима побољшан. Европска федерација новинара (ЕФЈ) поздравила је предложени ДСА као кључно и одавно закаснело средство за стварање сигурнијег, праведнијег и одговорнијег онлајн окружења. ЕФЈ се залаже за јачи ДСА како би се гарантовао екосистем дигиталних медија заснован на поверењу и ангажовању публике, посебно у борби против дезинформација.

У светлу предстојећег гласања, ЕФЈ позива све чланове ЕП да подрже амандман којим се јачају услови и одредбе посредничких пружалаца услуга (члан 12) – онлајн платформи – спровођењем пуне транспарентности и пуне усклађености са европским стандардима људских права и основним правима која су садржана у Повељи ЕУ о основним правима. Ово укључује члан 11 о слободи и плурализму медија.

„Желимо јак ДСА и поздрављамо велики посао који су урадили Европски парламент и известилац Кристел Шалдемосе на јачању овог хитног регулаторног оквира. Иако се ЕФЈ оградио од такозваног изузећа медија од правила о модерирању садржаја, он инсистира на гаранцијама које би спречиле интернет платформе да самовољно и једнострано бришу новинарски садржај. Због тога смо се обавезали да ћемо ојачати члан 12 и осигурати да услови коришћења платформи буду везани за основна права и слободу медија“, рекла је Ренате Шредер, директорка ЕФЈ. „Морамо да признамо да ове платформе у приватном власништву делују у јавној сфери, што је означено њиховим „квази-јавним функцијама“ које све више постављају дневни избор вести“, додала је она.

Као што је Европски суд за људска права нагласио у претходним судским предметима, онлајн платформе, као што су Фејсбук, Твитер и Јутјуб, пружају „без преседана“ средства за остваривање слободе изражавања на мрежи. Специјални известилац УН-а за слободу изражавања Ирене Кан је између осталих тврдила да платформе „треба директно да инкорпорирају принципе закона о основним правима у своје услове рада“.

ЕФЈ подржава следећи амандман 513:

АМ Члан 12(1) – Заштита основних права

Пружаоци посредничких услуга ће користити фер, недискриминаторне и транспарентне услове коришћења. Пружаоци посредничких услуга састављају те одредбе и услове коришћења на јасном, једноставном, недвосмисленомјезику прилагођеном кориснику и учиниће их јавно доступним у лако доступном и у машински читљивом формату на језицима државе чланице према којој је услуга усмерена. У својим условима и одредбама коришћења, пружаоци посредничких услуга ће поштовати слободу изражавања, слободу и плурализам медија и друга основна права и слободе, као што су садржана у Повељи, као и правилима која се примењују на медије у Унији.

На следећем линку можете погледати позицију коју заступа ЕФЈ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси