Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И неки медији могу добити статус страних агената
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2012.

Аутор: Зорана Бојић Извор: Бета

И неки медији могу добити статус страних агената

Москва-Медији који се финансирају из иностранства могли би да буду означени као "страни агенти" изменама закона о медијима.

Руска Дума је у петак као "стране агенте" законом означила невладине организације које се финансирају из иностранства као "страни агенти".


То су данашњој "Известији" изјавили посланици владајуће Јединствене Русије, која има већину у парламенту, Владимир Бурматов и Иља Костунов.

Посланици Јединствене Русије планирају да медије који се финансирају из иностранства укључе у списак "организација које се посебно проверавају", и имаће ознаку "медији који раде у интересу страних држава", пише лист.

Медији који су комерцијална правна лица не потпадају под закон о некомерцијалним организацијама, односно о невладиним организацијама, те тако већ донетим законом не могу добити ознаку "страни агенти", објаснили су посланици.

Костунов каже да многи медији добијају финансијску помоћ из иностранства, мешају се у унутрашњу политику Русије и служе ширењу стране пропаганде, а "праве се да сами зарађују новац".

Њих треба такође уврстити у "стране агенте", али треба размислити о тачном називу, сматра Костунов. Бурматов наводи да читаоци имају право да знају изворе финансирања медија. "Знамо да у земљи постоје различити сајтови, новине и недељници чије финансирање није транспарентно", каже он.

Тај посланик, међутим, не сматра да треба све медије окарактерисати на исти начин.

Ако добијају помоћ од десет одсто свог буџета, не морају да буду уписани у "стране агенте", али ако је помоћ већа од 50 одсто, то значи да страни донатори имају право да се мешају у уређивачку политику. У том случају је могуће давање статуса "страни агент", објаснио је Бурматов.

Посланик опозиционе "Праведне Русије" Иља Пономарјов рекао је листу да је после доношења закона о НВО, то потпуно логичан корак власти.

"Логика тог закона ми је јасна. Све се креће ка заоштравању. То је кратковида одлука власти", казао је Пономарјов, додавши да ће то довести до додатног таласа негативног расположења, и окретања људи против власти.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси