Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Стварно не знам ко је убио Ћурувију!“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2012.

Аутор: Р. Х. Извор: Ало

„Стварно не знам ко је убио Ћурувију!“

„Нико ми није нудио да будем сведок сарадник у поступку за убиство новинара Славка Ћурувије, нити за такву понуду постоје разлози! Да сам знао било шта о томе, рекао бих то истражним органима јер не бих могао да живим с једном таквом мрачном тајном.

 

Од муке и срамоте не бих могао себе да погледам у огледалу!“, каже за „Ало!“ Стеван Баста (55), бивши шеф Трећег одељења за екстремизам Центра Државне безбедности у Београду, поводом спекулација да би могао да буде сведок сарадник у истрази убиства власника „Дневног телеграфа“.

Некадашњи агент ДБ-а који је недавно неправоснажно осуђен на седам година затвора због учешћа у покушају атентата на Вука Драшковића у Будви 2000. каже да су му овакве информације потпуно нејасне.

Не знам у чијој се кухињи оне смишљају, али истражни органи одавно знају да од мене немају шта да добију у вези са Ћурувијиним убиством јер стварно не знам ко га је убио! Због ових злонамерних спекулација могу само да претпоставим да су они продукт немоћи надлежних да открију убице Ћурувије - каже Баста и наводи да му је жао што се оваквим неоснованим информацијама неко поиграва са осећањима чланова породице покојног Славка Ћурувије.

Баста је почетком 1999. био помоћник начелника Трећег одељења, а како је на саслушању у вези са убиством власника „Дневног телеграфа“ изјавио, у јуну 1998. шефов има свих одељења стигла је наредба тадашњег начелника београдског ДБ-а да „предузму законом прописане оперативне мере према одговорним лицима оних средстава јавног информисања која својим извештавањем о догађајима на Косову и Метохији компромитују мере државних органа“.

Тада је формирана група оперативаца која се је била задужена за анализирање извештавања српске штампе. Наређено је да то ради наше одељење и одређено је оперативно ангажовање према Ћурувији. За рад листа и његове активности био је задужен оперативни радник Трећег одељења. Међутим, ангажовање нашег одељења је престало 2. априла 1999, када је бомбардована зграда у Кнеза Милоша, и тада је уништен прислушни центар. Једини који би могли да знају више
детаља о ангажовању оперативног састава ДБ-а на дан убиства Ћурувије су оперативци Деветог одељења ДБ-а, које је задужено за тајно праћење објеката, а ја никада нисам био радник или руководилац тог одељења - наводи саговорник
нашег листа.

Баста је 19. јуна у Вишем суду осуђен на седам година затвора због, како је наведено, помагања у припреми осуђенима за покушај убиства Вука Драшковића у Будви. На ову одлуку, када добије пресуду, уложиће жалбу Апелационом суду.

Драшковић ми, можда, није опростио

Поводом пресуде којом је недавно осуђен на седам година затвора због помагања у припреми осуђенима за покушај убиства Вука Драшковића у Будви, Баста изражава сумњу да је реч о „политички обојеној пресуди!“

Пресуда као да није донета у судници, већ је стигла из неког центра моћи. Ја сам осуђен без иједног доказа, јер ниједан од 11 сведока тужилаштва није потврдио наводе оптужнице. Мислим да је таква пресуда могла бити донета једино у периоду интензивних преговарања о формирању коалиционе већине за нову владу, који су, претпостављам, обиловали разним условљавањима и притисцима.

Верујем да ми појединци нису опростили што сведочећи у претходним поступцима нисам прећутао ниједну чињеницу која ми је била позната. Претпостављам да би то могао да буде Вук Драшковић, и то вероватно што нисам прећутао његове тајне састанке с тадашњим председником државе Слободаном Милошевићем - сматра Баста.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси