Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема доказа да је Ћурувија носио торбу с парама у тренутку убиства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2021.

Аутор: Марија Вучић Извор: raskrikavanje.rs

Нема доказа да је Ћурувија носио торбу с парама у тренутку убиства

Након што су прошле недеље за убиство новинара Славка Ћурувије четворица некадашњих припадника Државне безбедности неправоснажно осуђена на сто година затвора, у таблоидима се „завртела“ прича о „мистериозној торби“ са 415.000 долара коју је Ћурувија наводно носио у тренутку убиства. Једини који је током суђења спомињао овај новац био је некадашњи новинар листа Сведок Владан Динић, који је тврдио да је срео Ћурувију на дан убиства и да је он са собом том приликом носио торбу пуну пара са којом је шетао по граду. Динићев исказ је одбрана током поступка користила да би пробудила сумњу судског већа да је Ћурувију неко убио због тих пара те да ликвидација нема везе с државом

Прича о „мистериозној торби“ није нова и већ се могла чула на суђењу, али је таблоиди у сензационалистичком маниру рециклирају неколико дана пошто је прошле недеље Виши суд у Београду пресудио да је убиство извела Државна безбедност по налогу неког из Милошевићеве власти.

 „НИГДЕ ЈЕ НЕМА НИТИ ЈЕ КО ПОМИЊЕ! Мистерија торбе СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ у којој је било 415.000 долара! НОСИО ЈЕ У ТРЕНУТКУ УБИСТВА!“, пише Република, портал Српског телеграфа, а сличне наслове имају и Srbijadanas.com, Ало и Курир.

 Овај новац је након изрицања пресуде у четвртак 2. децембра, споменула и адвокатица одбране Зора Добричанин Никодиновић, која заступа двојицу бивших радника ДБ-а Милана Радоњића и Ратка Ромића.

„Суд је несумњиво утврдио преузимање новчане помоћи од стране покојног Славка Ћурувије. (...) Јасно је да убице нису данас биле у судници, а нису ни у оптужници ни у пресуди“, навела је Добричанин Никодиновић.

Мистерија црне торбе

На изрицању пресуде, којем је присуствовала и новинарка Раскрикавања, судија Снежана Јовановић није спомињала црну торбу са 415.000 евра коју је Ћурувија наводно носио, а и сами таблоиди констатују да о њој нема ни речи ни у пресуди донетој у претходном поступку.

Једини сведок који је током поступка ово спомињао био је Владан Динић, у то време новинар листа Сведок.

Он је пред судом 2017. године, испричао да је 11. априла 1999. године, срео овог новинара неколико сати пре него што ће бити ликвидиран. Ћурувија је са собом наводно имао торбу коју му је показао рекавши да у њој има 415.000 долара којима ће исплатити заостале плате својим бившим новинарима.

„Он је тада био у проблемима, пленили су му новине, штампао их је у Црној Гори, доста људи је отишло из Дневног телеграфа и запослили се ко је где стигао, а део њих је прешао у Сведок. Ћурувија ми је тог дана рекао да кажем тим новинарима да вечерас у 18 сати дођу код њега да им исплати шест плата које им дугује“, рекао је Динић 2017. године на суђењу.

Навео је и да је убрзо после убиства дошао у хаустор у коме је Ћурувија убијен, али ту ову торбу није затекао, нити зна шта се с њом догодило.

Након Динићевог сведочења 2017. године, за које нема других доказа који би га потврдили, Зора Добричанин Никодиновић је истакла да је то сведочење важно и да те наводе „нико никада није проверавао“.

Исто је поновила и при изношењу завршних речи у октобру ове године.

„Да ли је могуће да нико није пратио траг новца“, рекла је тада адвокатица, како преноси Славко Ћурувија Фондација. Том приликом је, пише овај сајт, набрајала доказе и сведоке који упућују на, према њеном мишљењу, правог убицу - тадашњег криминалца Луку Пејовића.

Пејовић је, иначе, човек кога је Ћурувијина партнерка и једини очевидац убиства Бранка Прпа, препознала у полицији као особу која највише личи на убицу из хаустора. Њено сведочење је било један од главних аргумената одбране да иза убиства не стоје Курак и Ромић који су, према оптужници, извели ликвидацију.

Добијао новац за штампање новина, али нема доказа за причу о торби

Није тајна да је Ћурувија добијао новац од западних амбасада у то време, за штампање новина и враћање дугова у време када се суочавао са великим притисцима - заплењивана му је опрема и редакција затварана. Цензура његових новина била је омогућена Законом о јавном информисању, донетом октобра 1998. године у време када је министар информисања био Александар Вучић. Овај закон је омогућаво драконско кажњавање медија по експресним судским одлукама - редакције су затваране јер пара за плаћање високих казни нису имали.

Бранка Прпа је, како се наводи у оптужници, рекла још 1999. године да је Ћурувија неколико месеци пред убиство добио једну траншу помоћи од америчког Конгреса од 150.000 долара и то за штампање новина у штампаријама у Црној Гори и Хрватској, јер му је Србији било забрањено.

Да је Ћурувија сарађивао са странцима, потврдио је између осталих и Предраг Гикић. Он је био радник ДБ-а који је прислушкивао Ћурувију и од чијих белешки је великим делом, како пише сајт СЋФ, био сачињен његов досије.

Гикићев задатак је био да преслушава снимљене телефонске разговоре и записује „безбедносно интересантне информације“. Последњу белешку је записао у фебруару 1999. године, два месеца пре убиства, током слушања Ћурувијиног разговора са аташеом америчке амбасаде Дагласом Дејвидсоном. Из разговора је сазнао да треба да дође до примопредаје новца - 40.000 долара које је амбасада одобрила Ћурувији.

До примопредаје је дошло у Ћурувијином стану, како је рекао, након чега су разговори престали да буду интересантни, односно никаквих „безбедносно интересантних информација“ више у њима није било, а Гикић је престао са прислушкивањем средином марта.

У оптужници се торба са 415.000 долара спомиње само кроз сведочење Динића. На лицу места није пронађена, а таква информација се не спомиње ни у дневницима ДБ-а, чији су радници пратили Ћурувију и на дан ликвидације када је он наводно ту торбу носио са собом по граду.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

09.12.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 16:33

ne razumem

Ako nisu ubice, zašto su uopšte osudjeni? Kakva je ovo priča?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси