Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић – Суботњи напади на новинаре и претње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: Јавни сервис

Веран Матић – Суботњи напади на новинаре и претње

Следеће године навршава се четврт века како је ОЕБС именовао првог представника за слободу медија, чији је утицај у овом делу свету варирао у зависности од глобалног интереса за овдашња друштвено-политичка догађања.

Актуелна представница Тереза Рибеиро срела се у Стокхолму на Министарском самиту ОЕБС-а са министром Селаковићем баш на дан када је донета нова пресуда за убиство Славка Ћурувије. Стицајем околности, њен претходник на том месту – Арлан Дезир боравио је у Београду 2018. године на годишњицу Ћурувијног убиства, када је и посетио место атентата у Светогорској улици. Читајући саопштење са састанка у Стокхолму закључујемо да су неке од тема биле везане за садржај и (не)спровођење фамозне Медијске стратегије и деловање Радне групе за безбедност и заштиту новинара. Министар спољних послова најавио је саговорници измене и допуне Кривичног законика у којима активно партиципира мисија ОЕБС-а у Србији. Не знам да ли је Селаковић том приликом пренео и најновије информације о проблемима који прате поменуте измене, које су у значајном делу невладиног сектора уместо идеје „унапређења кривично-правне заштите новинара и заштите слободе изражавања“ произвеле супротан ефекат, чије реперкусије и поред најбоље воље још увек не можемо целовито да сагледамо.

Овакав расплет није ништа ново. Све што се код нас порађа, догађа се изнуђено, уз велику муку и (непотребна?) сумњичења која се граниче са теоријом завере поларизованих актера. Бити у средини није нимало лако ни једноставно… Доследну подршку и разумевање налазим често у ставовима медијског одељења мисије ОЕБС-а у Србији, али некада ни то није довољно.

Са друге стране, према полугодишњем извештају о стању у земљама-чланицама ОЕБС-а, делује да немамо разлога за оптимизам пошто је приметна „растућа плима опасних јавних изјава које садрже говор мржње од стране полиитичара и званичника“. Додаје се да таква реторика шири нетолеранцију и поделе, прети или охрабрује нападе на новинаре и браниоце људских права и доводи мањине у опасност. Због неповерења и антимедијског расположења, у земљама ОЕБС-а је поново повећан број физичких напада на новинаре, укључујући оне које извештавају са јавних скупова. У извештају који потписује Тереза Рибеиро наводи се да бројним медијским радницима и медијским кућама прети опасност законских процедура и да „правно узнемиравање представља озбиљну претњу по безбедност медија и њихово пословање и такође утиче на медијски плурализам у региону ОЕБС“.

Делује као добар опис и овдашњег стања које симболизују претње смрћу редакцији КРИК-а путем друштвених мрежа и нова тужба Предрага Колувије против овог истраживачког портала и главног и одговорнг уредника Стевана Дојчиновића од којег потражује скоро три милиона динара.

У суботу сам био дежурни на Сигурној линији – СОС телефону за пријављање претњи и напада на новинаре 0800 100115.

Већ почетком дана је било јасно да се догађају недопустиви преседани: Јагодинска полиција је пред почетак протеста упозорила уредника и власника портала Централ медиа Горана Јевремовића да ће „сносити законске последице кршења јавног реда и мира“ ако се појави на протестима. Слично се десило и у Врању, где је сусрет са полицијом пред заказане протесте имала и Милена Димић, новинарка Vranje News-а. Овим активностима МУП-а новинари се лоцирају као реметилачки фактор на протестима и самим тим постају мета тако што их се спречава да се уопште појаве на протестима, а ако се појаве, излаже их се, у најмању руку, непријатностима, ометању у раду, застрашивању и нападима.00:50

На самом почетку протеста, на СОС телефон јавио ми се Давор Лукач, искусни новинар агенције Фонет, узрујан нападом који је доживео од стране пет грађана док је фотографисао нелегално паркране аутомобиле код бензинске пумпе „Дејтон“ на Новом Београду. Врло брзо сам организовао да га контактира генерал Слободан Малешић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара, а потом и Бранко Стаменковић, заменик РЈТ. Укључен је и надлежни тужилац који је наредног дана узео исказ о догађају од Лукача.

Негде у исто време, други дежурни тог дана на СОС линији, адвокат Вељко Милић, извршни директор Независног друштва новинара Војводине, добио је пријаву напада на новинара Војвођанског истраживачко аналитичког центра (VOICE) Владимира Шпера – који је попрскан бибер спрејом, јаким сузавцем. Нападнут је и сниматељ ТВ Ваљево плус Александар Милинковић. Новинаре ЦИНС-а непознати људи покушали су да спрече да сниме догађања у Београду. Редакција ТВ Н1, запослени и чланови њихових породица су пре протеста такође добили недопустиве претње.

Брзе реакције у овим случајевима само су део неопходних активности надлежних органа и Сталне радне групе за безбедност новинара. Исто толико је важно да се не ствара атмосфера против новинара и медија у јавности, нарочито од стране представника државних органа и представника владајуће коалиције, јер се тиме практично насилници позивају да прете и да буду насилни према новинарима. Ово је често и разлог због којег неки новинари одбијају да носе уочљиве прслуке са ознаком ПРЕСС јер процењују да их то не би штитило већ обрнуто, да би то био још већи мотив да буду нападнути.

Протести ће се свакако наставити и веома је важно да се елиминише говор мржње и претњи према новинарима и медијима и да их замени позивање на забрану било каквог насртаја на новинарску професију, од оних вербалних, оних преко друштвених мрежа или на улици док новинари раде свој посао.

Волео бих да се оваквим примерима не надмећемо са светом и регионом. Друштво које је прошло кроз трагично искуство насилне смрти Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић мора да буде посебно сензибилирано за сваку врсту претњи и угрожавања новинарског интегритета. Ове лекције су довољне да не смеју никада више да се понове. Делује ми да неки то и даље не схватају. Или боље речено, неће да схвате. После ће бити касно. Прекасно.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.12.

2021.

КОСТИЋ ВЛАДИМИР [нерегистровани] у 09:13

ВЕРАНЕ, ЗАШТО СЕЛЕКТИВНО

Да ли је могуће да си све поменуо сем напада руље на Гвоздена Николића једног од најпознатијих српских репортера.Па да ли су само напади на Н1 напади, и одакле Вам та селекција.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси