Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Безбедност и заштита новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Безбедност и заштита новинара

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Стокхолму са представницом ОЕБС за слободу медија Терезом Рибеиро и истакао да Србија придаје велики значај питањима слободе медија и безбедности новинара, као и сарадњи са ОЕБС у овим областима.

Селаковић је саговорницу упознао са садржајем националне Стратегије развоја система јавног информисања за период од 2020. до 2025. године и корацима који се предузимају у оквиру Акционог плана за њено спровођење, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У изради ових докумената Србија је, како је подсетио, добила значајну стручну помоћ ОЕБС, на чему смо веома захвални. Селаковић се посебно осврнуо на деловање Радне групе за безбедност и заштиту новинара, која је формирана са задатком да подигне ефикасност реаговања у случајевима напада на новинаре.

Он је истакао да је на иницијативу Радне групе успостављена сигурна телефонска линија за пријављивање претњи и напада на новинаре, као и да је у циљу ефикасније заштите новинара републички јавни тужилац наложио хитност у поступању у свим случајевима кривичних дела којима је угрожена безбедност новинара и медијских радника.

Селаковић је најавио и измене и допуне Кривичног законика са циљем унапређења кривично-правне заштите новинара и заштите слободе изражавања, а саговорницу је информисао и о предстојећем референдуму о промени Устава у домену правосуђа.

Селаковић је указао и на проблем убијених и несталих новинара на Косову и Метохији и на чињеницу да годинама, и поред међународног присуства на терену, није учињено готово ништа како би одговорнибили кажњени, а судбина оних за којима се и даље трага била расветљена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси