Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршен „Графест“. Прва награда редитељу Растку Шејићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: Радио Ким Извор: Радио Ким

Завршен „Графест“. Прва награда редитељу Растку Шејићу

Доделом признања најбољим ауторима документарних филмова и репортажа завршен је јубиларни, десети по реду, Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми "Графест"

Прва награда припала је Растку Шејићу из Београда за документарни филм „На веслу прича: Поздрав песнику“. Друго место на фестивалу освојила је Радмила Вулићевић, а треће Ана Марковић.

Током три дана трајања фестивала приказано је 25 остварења аутора са Косова и Метохије, али и оних чије се приче баве Косовом и Метохијом. Редитељ и председник жирија Борис Митић честитао је у име жирија свим ауторима и поздравио разноврсност остварења која су, како је рекао, од кључног значаја за савремену и будућу историографију ових постора.

„Приметна је доминација телевизијске форме наспрам креативног документарног филма чиме се нажалост умањује потенцијал оплемењивања приказаних тематика јединим ширим арсеналом филмског језика. Често се естетско решење своди на причање у камеру, музичку на подвлачење репетативних музичких тема, а драматуршко на чисто линеарни наратив. Такође је присутна неоправдана ужурбаност у реализацији репоратажа, а исто тако и извесна недореченост“, казао је у својој критици Митић.

Члан жирија новинар и публициста Ђорђе Јевић је, проглашавајући победника овогодишњег фестивала, рекао да се редитељ Растко Шејић коме је припала прва награда једини потрудио да направи засебну верзију свог дела за потребе овог фестивала.

„На веслу прича: Поздрав песнику“ у продукцији Удружења „Шта хоћеш“ резултат је дугогодишњег рада, а у филму је учествовало око 80 песника из Србије и Црне Горе.

„Имали смо ту част и привилегију, да нас у неким немогућим условима угосте људи овде и снимимо шест различитих аутора, различитих полова, испричали су своје приче и своје виђење света. Они су у шест поједничаних епизода испричали шест својих уметничких прича, а у филму су поредили своје мишљење о модерном свету, стваралаштву о ономе куда иде свет и о свом животу“, казао је Шејић.

Друга и трећа награда на овогодишњем „Графесту“ су, према речима чланице жирија новинарке Иване Вановац, додељене филмовима који апсолвирају страдање српског корпуса кроз девастирајуће приказе неизбрисиве индивидуалне боли родбине страдалих особа.

„Они жуде барем за обележавањем њихових трагедија што награђена отварења чине на сведен али више него достојанствен начин“, рекла је Вановац.

Рад под називом „Чекајући Давора“ ауторке Радмиле Тодић Вулићевић награђен је другом наградом, а трећа је додељена Ани Марковић за репоражу „Заборављени“ у продукцији портала Грачаница онлајн.

„Прича `Заборављени` говори о страдању људи на КиМ, она представља бол коју је српски народ претрпео овде, говори се о породици Петровић из Грачанице који су изгубили двоје деце, господин Петровић је изгубио мајку за време НАТО бомбрдовања 1. маја у Лужану од Подујева. Прича је само њихова, говори од почетка до краја како су деца кренула на пут и како нажалост нису стигла на своје одредиште“, казала је Марковићева.

Осим такмичарског, публика у Грачаници имала је прилику да погледа три филма у ревијалном делу који су својом тематиком покривали тему овогодишњег фестивала – „Разоткривање“.

Организатор фестивала је Дом културе „Грачаница“, а одржава се уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси