Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европска комисија за Раскрикавање: Нисмо ми одабрали Танјуг за нову редакцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: Марија Вучић Извор: Raskrikavanje.rs

Европска комисија за Раскрикавање: Нисмо ми одабрали Танјуг за нову редакцију

Након вести да Европска комисија (ЕК) следеће године покреће паневропску редакцију у којој ће међу 16 новинских агенција бити и и Танјуг, негодовала су новинарска удружења у Србији. Питају по ком критеријуму је Танјуг део такве редакције с обзиром на репутацију и објављивање дезинформација.

На слична питања Раскрикавања, из Европске комисије кажу да нису они бирали чланице редакције нити су саставили конзорцијум од 16 новинских агенција. „Неке новинске агенције одлучиле су да заједно изнесу предлог и укључиле су партнере за које су веровали да су најрелевантнији за добијање подршке ЕУ“.

У рад ове редакције ЕК ће уложити око 1,8 милиона евра за две године, а осим Тањуга њене чланице биће и немачка ДПА, француска АФП, италијанска АНСА, АПА (Аустрија), Белга (Белгија), ЕФЕ и Еуропа Пресс (Шпанија), ТАСР (Словачка), СТА (Словенија), Агерпрес (Румунија). Ту су и агенције из региона: ФЕНА (БиХ), МИА (Северна Македонија), АТА (Албанија) и Хина (Хрватска).


Судећи по одговору који је Раскрикавању стигао из ЕК, неке од агенција су се пријављивале заједно, па су заједно и „прошле“ на конкурсу.

Како кажу, они нису бирали новинске агенције, нити су формирали овај конзорцијум који ће чинити редакцију. Објавили су позив за достављање предлога нудећи финансијску подршку медијским организацијама које, како наводе, покушавају да унапреде извештавање о европским пословима на различитим језицима.

„Неке новинске агенције одлучиле су да заједно изнесу предлог и укључиле су партнере за које су веровали да су најрелевантнији за добијање подршке ЕУ. Дакле, ово је потпуно приватна одлука која не припада Комисији“, истичу из ЕК имплицирајући да је то случај и са Танјугом, односно да је Танјуг део групне пријаве више агенција.

Танјуг, иначе, има развијену регионалну сарадњу - заједно са агенцијама ХИНА, МИА, Агерпрес, ФЕНА, АТА, и још неколицином, део је Асоцијације балканских новинских агенција југоисточне Европе (АБНА-СЕ). Управо ће чланице ове регионалне асоцијације чинити део нове редакције.

Комисија је, наводе, процењивала све пристигле предлоге у односу на циљеве и критеријуме који су објављене у њиховом позиву. Агенције су, како истичу из ЕК, у својој конкурсној документацији наводиле да ће бити посвећене стриктним уређивачким статутима нове редакције, „како би се гарантовало извештавање које је независно, непристрасно и без утицаја трећих страна“.

По том основу су и одлучили да финансирају пројекат у коме учествује и Танјуг.

Истичу и да ће периодично пратити реализацију овог пројекта, како би утврдили како агенције испуњавају пројектне обавезе и да ли поштују принципе струке.

Ипак, нису одговорили на нека питања, између осталог да ли ће искључити Танјуг из редакције сада када су упознати са овим контроверзама - дугогодишњим пристрасним извештавањем агенције у корист власти, и бројним случајевима дезинформација и пропаганде на њиховим сервисима.

Из немачке агенције ДПА, која води овај пројекат, навели су да ће редакција имати статут који ће обавезивати редакције на поштовање стандарда, а да ће најтежа казна за кршење тих стандарда бити избацивање.

„У овом тренутку - пола године пре почетка рада редакције - ми смо уверени да ће се и Танјуг повиновати овим принципима“, навели су из ДПА за Раскрикавање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси