Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуда за убиство Ћурувије после више од 22 године: Зарез или тачка на некажњивост злочина над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: Euronews Srbija Извор: Euronews Srbija

Пресуда за убиство Ћурувије после више од 22 године: Зарез или тачка на некажњивост злочина над новинарима

Скоро 23 године после убиства Славка Ћурувије и након годину дана поновљеног процеса пред првостепеним судом, данас су осуђени Радомир Марковић на 30 година затвора, Милан Радоњић на 30 година затвора, Ратко Ромић на 20 и Мирослав Курак, који је и даље у бекству, на 20 година затвора.

Идентичне казне изречене су и након претходног првостепеног поступка, 5. априла 2019.

Пресуда је донета прегласавањем у судском већу (2:1). Од оптужених, изрицању пресуде присуствовали су само Радоњић и Ромић, док је Радомир Марковић изразио жељу да не присуствује. Мирослав Курак је већ годинама у бекству.

Новинар и издавач листова Дневни телеграф и Европљанин Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године, у време НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Улога државне безбедности током суђења је недвосмислено доказа, сматра суд.

Суд је навео да је и у овом поступку на несумњив начин утврђено чињенично стање - Радоњић је дао писани налог да се Ћурувија прати, а праћење по његовом налогу је обустављено 10. априла, а дан пред убиство и настављено по усменом налогу.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић поздравио је у изјави за Euronews Србија пресуду Специјалног суда у Београду који је прогласио кривим четворицу некадашњих припадника државне безбености за учешће у убиству Славка Ћурувије.

"Ово је порука охрабрења за 17 наших колега, Срба, Албанаца и међународних посланика јавне речи који су страдали на КиМ. Важно је да се осећај некажњивости изгуби из наших живота и да то убиство који стоји као терет свима и овом друштву, буде расветљено, да бисмо на тај начин могли да осетимо трунке слободе јер нема ништа страшније од злочина о коме сви све знају, а који је нерасветљен", рекао је Ракочевић за Euronews Србија.

Председник Комисије за расветљавање убистава новинара Веран Матић изјавио је да је задовољан пресудом, јер су оптужени за убиство Славка Ћурувије добили укупно казну затвора од 100 година.

Он је новинарима испред Специјалног суда рекао да је ово добра порука за породицу Ћурувије, али и све новинаре.

"Важно је да кажем да насиље над новинарима у било којем облику карактерише недемократска друштва. Новинари морају бити заштићени од било каквих напада и претњи, а да не говорим да се никада не смеју догађати оваква убиства. Надам се да ће пресуда помоћи у случају убиства колеге Милана Пантића у којем готово имамо разрешен случај", додао је Матић.

Према његовим речима, поступање суда охрабрује да се може вратити вера грађана у правосуђе.

Јелена Ћурувија: Све је могло да се заврши раније

Пресуду је поздравила и Јелена Ћурувија, ћерка убијеног новинара.

"После годину дана поновљеног суђења за убиство мога тате, добили смо пресуду која је иста као претходна. Морам да поздравим пресуду и да се надам да ће Апелациони суд да је потврди. Једино што се питам зашто смо губили време ових годину дана да бисмо добили идентичну пресуду кад је све могло да се заврши раније. Ово је само зарез, тога смо сви свесни. Идемо даље у процес. Као што је било и прошли пут, могу да очекујем да ће бити жалби на ову пресуду", рекла је за Цензоловку Јелена Ћурувија, ћерка убијеног Славка. 

Славко Ћурувија фондација: Потврда да је убиство организовала држава

И Фондација Славко Ћурувија је поздравила осуђујућу пресуду. Из ове фондације се надају да данашња пресуда представља корак ка коначној правди у случају "Ћурувија" и да ће Апелациони суд потврдити одлуку судског већа Специјалног суда.

"Ова одлука још једном недвосмислено потврђује да је убиство Славка Ћурувије организовала држава кроз инструментализовани Ресор државне безбедности. Зато је она важан корак у суочавању са политички мотивисаним злочинима режима Слободана Милошевића, али и са криминализованим структурама унутар државног апарата", наводи се у саопштењу.
 
Данашњом пресудом судско веће је послало поруку да починиоци напада на новинаре због јавно изговорене речи нису недодирљиви, макар и након више деценија. Надамо се да ће она значити и прекретницу у односу правосудног система према новинарима жртвама насиља, поручили су из  Фондације Славко Ћурувија.

"Очекујемо да после данашње одлуке више неће бити одуговлачења овог случаја, чему смо били сведоци последњих седам година у два првостепена процеса", наводи Фондација.

Пуномоћник породице: Оштећени су задовољни пресудом

Адвокат Слободан Ружић, пуномоћник породице убијеног новинара Славка Ћурувије рекао је да су оштећени задовољни пресудом којом су оптужени за његово убиство данас осуђени на укупно 100 година затвора.

Он је новинарима испред Специјалног суда рекао да су очекивали исту пресуду (прва пресуда је била укинута) јер су исти и докази, али да сада очекује да ће суд сада дати детаљније образложење.

"Суд је сада усмено објаснио зашто сматра да је НН лице убило Ћурувију и надам се да смо сада на корак ближе крају овог случаја", рекао Ружић новинарима испред Специјалног суда.

Он је указао да очекује жалбе одбране на пресуду, а нада се да ће Тужилаштво за организовани криминал овога пута да се жали само на део пресуде о казнама, указујући да Апелациони суд сада мора да донесе правоснажну пресуду, јер нема више право да укида првостепену, било након разматрнаја жалби било након што отвори главни претрес.

Он је истакао да је важно што је донета осуђујућа пресуда.

Адвокат оптужених: И даље се не зна ко је убица

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која брани двојицу осуђених припадника државне безбедности због учешћа у убиству новинара Славка Ћурувије, обратила се новинарима након изрицања пресуде питањем "ко је убио Славка Ћурувију", с обзиром да из пресуде прозилази да је то учинило НН лице, а не лица из оптужнице.

"Ни после другог суђења и даље се не зна ко је убио Славка Ћурувију и ко је узео 415.000 долара", навела је Добричанин Никодиновић указујући да се данас ипак чула једна новина.

Новина је, према њеним речима, да је суд је "несумњиво утврдио преузимање новчане помоћи од стране покојног Ћурувије".

"То је ново и суд је рекао да је то утврдио на основу исказа Предрага Дикића и новинара Динића и новинара Којадиновића. Пратите траг новца и онда ћете пронаћи и убицу", нагласила је Добричанин Никодиновић.

Она сматра да је и после поновљеног поступка и суду и свима који су пратили суђење апсолутно јасно да Ћурувијине убице данас нису биле у судници, нити се налазе на оптужници, нити у изреци нове пресуде, те да он "није убијен ни у име ДБ, ни у име државе Србије, СРЈ ни ради очувнаја власти како је то написано у оптужници". 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси