Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укупно 100 година затвора бившим припадницима тајне полиције за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2021.

Аутор: Предраг Урошевић Извор: www.slobodnaevropa.org

Укупно 100 година затвора бившим припадницима тајне полиције за убиство Славка Ћурувије

Укупно 100 година затвора пресуђено је бившим припадницима Службе ресора државне безбедности (СДБ) Србије за убиство новинара Славка Ћурувије

Судско веће Специјалног суда у Београду изрекло је казне од по 30 година Радомиру Марковићу и Милану Радоњићу, док су Ратко Ромић и Мирослав Курак осуђени на по 20 година.

Након ове пресуде могућа је жалба, али Апелациони суд ову одлуку може само да преиначи или потврди. Није могуће поново покретање спора.

Ова пресуда је изречена 22 године након убиства.

Истрага о убиству новинара и издавача Славка Ћурувије, почела је 2001. године, за време владе убијеног премијера Зорана Ђинђића.

Прво суђење за убиство Ћурувије почело је у јуну 2015. године.

Ранија пресуда за СДБ групу

Претходну пресуду је Апелациони суд укинуо 7. септембра 2020. године. По тој пресуди, бивши шеф СДБ Радомир Марковић осуђен је на 30 година затвора, као и некадашњи шеф београдског центра СДБ за време убиства Славка Ћурвије, Радоњић, а на по 20 година робије осуђени су Ромић и Курак.

Мирослав Курак је у бекству и није доступан органима гоњења.

Међутим, из Апелационог суда саопштено је да се првостепена пресуда за убиство новинара Славка Ћурувије враћа на првостепени суд на поновно суђење, уз образложењу да је увођењем „НН“ лица у пресуду, као непосредног извршиоца, измењено чињенично стање које је стајало у оптужници.

Ко је био Славко Ћурувија?

Славко Ћурувија убијен је 11. априла, 1999. године, у центру Београда, испред улаза у зграду у којој је живео.

Славко Ћурувија је, након што је напустио позицију главног и одговорног уредника у државном листу „Борба”, основао „Недељни телеграф”, почетком 1996. године и први независни дневник у Србији “Дневни телеграф”, а затим и недељник „Европљанин“.

Био је критичар власти тадашњег ауторитарног председника Слободана Милошевића.

По посебном медијском закону, „Дневни телеграф“ је уз још неколико медија, забрањен 14. октобра 1998. године, након чега је штампан у Црној Гори и дистрибуиран у Србији кроз мрежу издавача.0:003:000:00

Како је убијен Ћурувија?

Према информацијама из оптужнице, двојица маскираних нападача убила су Славка Ћурувију у центру Београда, у пролазу испред зграде у којој је живео, док је био у пратњи партнерке Бранке Прпе.

У оптужници је наведено да један од оптужених, Мирослав Курак, који је у бекству, рафално пуцао са раздаљине од један и по метар, након чега је Ћурувија пао, а да је затим поново на њега, пуцао из непосредне близине.

Том приликом повређена је и Бранка Прпа коју је, према наводима из оптужнице, Ратко Ромић пиштољем ударио у главу како не би видела Ћурувијине убице.

Универзитет Колумбија о случају Ћурувија

У октобру 2020. године, Универзитет Колумбија (Цолумбиа) у Њујорку објавио је анализу случаја Славка Ћурувије где се наводи да је осуђујућа пресуда Првостепеног суда - преломна пресуда - јер би то било први пут у историји Србије да људи одговорни за убиство новинара одговарају.

“Такав исход значио би преко потребну промену и послао би јасну поруку да неће бити непажљивости за злочине над припадницима медија”, наводи се у студији која детаљно описује цео случај и дотадашњи ток суђења.

Током последњих 25 година, упозорава се, убијено је троје новинара и Славко Ћурувија је један од њих. Ниједан случај није разрешен, истиче се у анализи.

Поред убиства Славка Ћурувије, реч је о случајевима убиства Даде Вујасиновић, која је пронађена мртва 8. априла 1994. године у свом стану у Београду, и Милана Пантића убијеног 11. јуна 2001. године у Јагодини.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

02.12.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 17:01

Енигма осамдесетих

Да ли су током истраге узети у обзир догађаји у Служби државне безбедности Југославије осамдесетих?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси