Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта се дешава са изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2021.

Аутор: Вукашин Обрадовић Извор: НУНС

Шта се дешава са изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима

Процес измена и допуна Закона о јавном информисању, након првобитног ентузијастичног полета, негде је застао. О чему се ради, може се само нагађати јер из надлежног министарства нема никаквих назнака зашто још није утврдјен текст измена и допуна нити је расписана јавна расправа

Подсећања ради, 30. јуна 2021. Министарство културе и информисања Владе Републике Србије донело је одлуку о формирању Радне групе за израду радне верзије Нацрта закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима, коју чини 35 чланова и чланица који су представници новинарских и медијских удружења, државних органа и институција.

Радна група је имала задатак да до 30. септембра ове године достави Министарству културе и информисања текст радне верзије нацрта поменутог закона, након чега ће бити спроведена јавна расправа у складу са прописима.

Радна група је засукала рукаве и у септембру се појавила верзија Нацрта измена и допуна ЗЈИМ укључујући и “алтернативна решења” која су одмах постала камен спотицања. Медијска и новинарска удружења и асоцијације саопштила су Влади Србије и Министарству културе и информисања да су забринути досадашњим радом радне групе за израду Нацрта измена и допуна Закона о јавном информисању и медијима.

У дописима Влади и министарству, између осталог, истакли су да нови предлози Радне групе за израду тог закона одступају од раније донете Медијске стратегије са којом су се та удружења сложила, као и од Акционог плана за њено спровођење.

Реаговала је председница Владе Ана Брнабић изјавивши да Предлог новог  Закона о јавном информисању и медијима мора бити у складу са усвојеном Медијском стратегијом и да око тога „нема компромиса“.

И од тада ни макац.

“Након последњег састанак Радне групе, комуникација је прекинута, у смислу да никакву нову информацију нисмо добили из Министарства културе и информисања. Од њих очекујемо коначан Нацрт који треба да исчитамо и видимо да ли ћемо да потпишемо. Услов наших чланова Радне групе је да, када нам пошаљу Нацрт, имамо десет дана за ишчитавање и изјашњавање”, каже Тамара Филиповић, генерална секретарка Независног удружења новинара Србије (НУНС).

Вељко Милић, члан Радне групе и извршни директор Независног друштва новинара Војводине, каже да разлог зашто и даље није познато како ће Нацрт закона коначно изгледати лежи у методологији за коју се МКИ определило приликом формирања радне групе.

“Методологија предвиђа да решења око којих се не постигне консензус у закон уђу алтернативна. Међутим, није предвиђено ко ће одлучивати који ће алтернативни предлог ући у Нацрт закона који ће бити предмет јавне расправе. С обзиром да је радна група имала велики број чланова, те да је била хетерогена, било је и релативно много алтернативних решења око којих није постигнут коначни договор. Нека од тих решења су потпуно неприхватљива за један део радне групе, док су нека решења потпуно неприхватљива другом делу радне групе”, објашњава Милић.

Он наглашава да су представници чланица Коалиције за слободу медија, АНЕМ-а и УНС-а  у више наврата наглашавали да неће прихватити било које решење које је у супротности са Медијском стратегијом, Акционим планом за њену примену, међународним документима која је Србија ратификовала и Уставом Србије.

Ради се о  примедбама које се односе на увођење одређених правила која би требало да спрече злоупотребе приликом конкурсног суфинансирања, обавезност одлука Савета за штампу за чланове конкурсних комисија приликом оцењивања да ли је медиј поштовао одредбе Кодекса новинара Србије, решења која се односе на смањење утицаја националних савета на уређивачку политику медија чији су издавачи национални савети националних мањина…

Адвокатица Круна Савовић, такође чланица Радне групе, истиче да су предложени одговори на питања која су изнимно важна за функционисање како медија, тако и новинара врло удаљени и да је то је озбиљан проблем.

“Као пример навела бих питање дефинисања звања новинар. Новинарска удружења и асцоцијације медија мишљења су да ту дефиницију не треба уносити у Закон. С друге стране постоји јако опирање том предлогу. Зашто би било важно да се дефиниција новинара не унесе у Закон? Зато што ће се тако заштитити обављање самог новинарског посла. Пословима од значаја за јавно информисање, знамо, не баве се само новинари. Ако би се новинарски посао подвео под дефиницију новинара, онај ко обави новинарску дужност а није новинар – остао би без заштите коју треба да има управо због оног што је урадио (изнео информацију од значаја за јавно информисање), а не оног што јесте јер можда није новинар, већ стрип цртач, на пример, објашњава Савовић.

У таквој ситуаији Коалиција за слободу медија је израдила сопствени предлог измена и допуна ЗЈИМ који сублимира све њихове примедбе.

“Сва решења која су предложена од стране представника Коалиције за слободу медија сматрамо веома важним. Ту су свакако међу најважнијим одредбе које се односе на Савет за штампу”, истиче Вељко Милић.

Круна Савовић наглашава да Радна група није постигла сагласност, између осталог, око одређених одредаба које се односе на остваривање јавног интереса у области јавног информисања, суфинансирање пројеката у области јавног информисања, садржину Регистра медија и Евиденцију произвођача медијских садржаја и још неких решења.

“То су области у вези с којима је удружење које у Радној групи представљам дало своје предлоге, а исти ће се, вероватно, наћи међу понуђеним, алтернативним, решењима”, наглашава адвокатица Савовић.

Оно што представља такође проблем су рокови. Почетак је децембра па чак и да ових дана на адресе удружења новинара и асоцијација медија стигне предлог Нацрта измена и допуна ЗЈИМ, поставља се питање да ли ће сви заинтересовани актери имати довољно времена за детаљну анализу предложених решења и кад ће се спровести јавна расправа јер би се зашло у новогодишње и божићне празнике.

На сва ова питања и дилеме, за сада, нема одговора јер до тренутка објављивања овог текста из Министарства културе и информисања нису стигла разјашњења многобројних дилема.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси